Меркел кацна в Атина, посрещнаха я стачки

Меркел кацна в Атина, посрещнаха я стачки
Федералният канцлер на Германия Ангела Меркел пристигна на първата си визита в Гърция. На летището я посрещна премиерът Андонис Самарас. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Федералният канцлер на Германия Ангела Меркел пристигна на първата си визита в Гърция, откакто страната е обхваната от тежка дългова криза, която заплашва съществуването на еврозоната.

Балканската страна я посреща със стачки и безпрецедентни мерки за сигурност, предаде БГНЕС, позовавайки се на световните агенции.

Очаква се Ангела Меркел да подкрепи усилията на гръцкото правителство за бюджетни икономии. В замяна се обещава, че няма да се допусне банкрут на Гърция и нейното излизане от еврозоната.

Германия, като най-голямата икономика в ЕС, е ключов донор за европейските стабилизационни фондове и кредитор на Гърция.

Заради непопулярната политика, провеждана от правителството на Андонис Самарас, в столицата стачкуват шофьорите на градския транспорт - тролейбусния и автобусния, а също така всички държавни служители.

Между 12:00 до 14:00 часа ще бъдат затворени всички аптеки.

В центъра на Атина се провеждат няколко демонстрации. Около атинското кметство се събират пенсионери, чиито доходи съществено намаляха заради правителствените икономии.

На площад „Синтагмата“ пред парламента организират митинг профсъюзите на заетите в държавния и частния сектор. На друг площад се събират комунистическите профсъюзи.

Гръцката полиция е мобилизирала около 7000 полицейски служители, снайперисти и водолази. Безпрецедентните мерки за сигурност вече предизвикаха недоволството на политическите партии и профсъюзите.

#дългова криза #ЕС #премиер на Гърция #Андонис Самарас #Атина #Гърция #Германия #Канцлер на Германия #Ангела Меркел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »