Сандов: Би било самоубийствено за Русия, ако атакува ядрена мощност

Сандов: Би било самоубийствено за Русия, ако атакува ядрена мощност
A A+ A++ A

Би било самоубийствено за Русия, ако атакува ядрена мощност. Тя е много близо, случващото се е почти на нейната граница. Това би означавало да обрече и част от своите жители на негативни последствия. Вярвам, че няма да се стигне дотам”. Това заяви министърът на околната среда и водите и вицепремиер по климатичните политики Борислав Сандов пред НОВА.

"Постоянно следим радиационния фон у нас. До момента от началото на войната в Украйна не е имало увеличение", отбеляза той.

"Още в първите дни от войната на страницата на МОСВ на челна позиция има линк към две карти – една само за България и една за Европа. Цялата информация е достъпна и актуална. Не трябва да се създава паника”, каза Сандов.

По думите му е безпрецедентно да има такъв тип война, в която има и атомни електроцентрали по трасето. "Мисля, че това досега не се е случвало. Дълго време се смяташе, че едва ли не наличието на ядрени мощности те пази от война. Виждаме, че това не е точно така”, добави той.

"Рискът идва от това, ако самите ректори, функциониращи хранилища или това, което е под саркофага на Чернобил, по някакъв начин бъде засегнато и се стигне до изпускането на голямо количество радиация. Тогава може да бъде засегнати както регионът Украйна-Беларус-Русия, но в зависимост от ветровете и България. Всички силно се надяваме това да не се случи”, отбеляза министърът на околната среда и водите и вицепремиер по климатичните политики.

"Ако се стигне до по-сериозен развой на ситуацията, ще има мигновена реакция. Имаме планове за действие. Силно се надявам, че няма да се стигне дотам”, добави Сандов.

"Притеснително е, когато данните от Украйна изчезнат от европейската карта. Това се е случвало няколто пъти, но те бяха бързо възстановявани. Предполагам, че това се е дължало на електрозахранването към тяхната координационна точка за излъчване на данните. Така или иначе и в Украйна, и в района около страната, и у нас има достатъчно станции, които следят радиационния фон”, отбеляза той.

#Борислав Сандов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"