Русия изпраща нови войски в Украйна

Русия изпраща нови войски в Украйна
A A+ A++ A

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия изпраща нови войски в Украйна, след като претърпя „най-големите си военни загуби от десетилетия насам”, предадоха световните агенции.

През последните часове руската армия се прегрупира и предприе нова офанзива срещу Киев, след като в продължение на две седмици не успя да постигне никакъв напредък.

Зеленски е разговарял с германския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон и ги е призовал да окажат натиск над Русия да освободи кмета на град Мелитопол, който беше отвлечен в петък от руски войници. В телевизионно обръщение Зеленски призова Русия да спазва договореното прекратяване на огъня, за да позволи евакуацията да продължи от обсадения пристанищен град Мариупол.

Русия продължава да атакува цивилни граждани в Украйна, включително жени и деца, въпреки че беше заявила, че ще атакува само военни обекти от стратегическо значение за Киев. Западните страни дадоха да се разбере, че Путин и руската армия ще бъдат държани отговорни за военните престъпления, които извършват на украинска земя. Зеленски заяви по-рано, че броят на убитите руски военнослужещи на територията на Украйна вече надхвърля 12 хиляди души. Руската армия търпи тежки поражения.

Беларус няма планове да се присъедини към руското нашествие в Украйна, но изпраща пет батальонни тактически групи на границата си на ротационен принцип, за да замени сили, които вече са разположени там, заяви междувременно началникът на генералния щаб Виктор Гулевич. Високопоставен представител на украинските сили за сигурност предупреди вчера Беларус да не изпраща войски в Украйна, като заяви, че Киев показва сдържаност към Минск, въпреки че страната е използвана като стартова площадка на руски самолети. Искам да подчертая, че движението на войските не е свързано по никакъв начин с подготовката, а още по-малко с участието на беларуски войници в специалната военна операция на територията на Украйна, заяви Гулевич.

#война в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"