Производители прогнозират поскъпване на хляба и картофите

Производители прогнозират поскъпване на хляба и картофите
A A+ A++ A

Войната в Украйна, санкциите към Русия и спрените доставки сякаш отвориха „Кутията на Пандора” в родната икономика. Очаква се поскъпване на хляба, зеленчуците, олиото и горивата. Заговори се и за спекула.

Много са неяснотите пред земеделските производители, дори за близкото бъдеще. „Торовете са съществена част от добивите. Амониевата селитра и уреята, които се правят от газ, са пряко зависими от доставките. Липсата на тези торове е голям проблем за земеделците. Връзката е пряка - за да има изхранване, трябва да има торове”, посочи земеделският производител Олег Алексиев. По думите му земеделието ще бъде в изключително затруднено положение това лято.

За проблеми сигнализират и производителите на картофи у нас. Наесен може да няма български картоф. За това предупреждава производителят Тодор Джиков, а неговото предприятие с 14 работници е изправено пред перспективата да затвори врати.

„Цените на торовете за последните 4 месеца се повишиха в рамките на 300%. Цените на препаратите за растителна защита се повишиха с около 50% досега и продължават да растат. Цените на горивото до днешна дата се повишиха с над 25%. Всичко това ще рефлектира върху себестойността на производството на картофи. Тези неща представляват почти половината от стойността на продукцията”, посочи Джиков.

Затова държавата трябвало да вземе мерки, категоричен е производителят. „Липсата на адекватно поведение на управляващите, на висшата държавна администрация през последните 3 години и на практика изключването на картофите от обвързаното подпомагане през европейски регламент, което позволиха да се случи, ни обрича на гибел. За в бъдеще, аз съм почти сигурен, че български картофи и въобще зеленчуци почти няма да се произвеждат”, предупреждава Джиков.

Картофите ще поскъпнат, прогнозира производителят. „Новите цени през есента на тази година ще се движат от порядъка на минимум 1-1,20 лв. без ДДС”, уточни той.

Хлебопроизводителят от Лом Серафим Василев посочи, че ситуацията не е добра. „Ние сме буфер, който в момента поема абсолютно високите покупни цени на стоките. Цената на хляба в случая не отговаря на цените на покупките, които правим за суровини”, обясни той.

Василев коментира, че за последните 20-ина дни цената на олиото за бутилка 10 литра се е повишила около 70% - от 30 лв. на 50 лв. При брашното - от 1 000 лв. за тон преди, вчера е платил 1 550 лв.

„Не знам докога ще издържим така. Не мога да дам прогноза с колко ще се увеличи цената на хляба. По-скоро ще затворим и няма да можем да работим и продаваме на тези цени. Не знам народът би ли могъл да си позволи някаква поголовна цена”, уточни хлебопроизводителят.

По думите му единственото решение, което би могло да спре повишението на цената, е ДДС да стане 9%.

#производители #хляб #картофи #поскъпване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »