Над 7 хиляди души са били евакуирани от украински градове в петък

Над 7 хиляди души са били евакуирани от украински градове в петък
A A+ A++ A

Общо 7 144 души са били евакуирани от четири украински града в петък, съобщи украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс. Броят на евакуираните граждани вчера е много по-нисък от броя на хората, евакуирани предишните два дни.

Зеленски обвини Русия, че отказва да позволи на хората да бъдат евакуирани от Мариупол и посочи, че Украйна ще опита отново да достави храна и лекарства в града днес.

Близо 40 хиляди души напуснаха редица градове в четвъртък, а в петък евакуираните бяха около 35 хиляди, съобщиха украинските власти. Зеленски посочи, че жители на Чернигов, Енергодар, Хостомел и Козаровичи са успели да избягат в петък.

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук каза вчера, че евакуацията на цивилни от обсадените градове в Украйна продължава относително бавно. Тя посочи, че в петък са били евакуирани 3800 души, предаде ДПА.

Властите по-рано съобщиха, че ситуацията в Мариупол е критична, а броят на загиналите при обстрела в обсадения от руските военни град е почти 1600.

"Руските войници не позволяват да бъде доставена нашата помощ в града и продължават да измъчват нашите хора. В събота ще се опитаме отново да изпратим храна, вода и лекарства”, каза Зеленски.

Частната американска компания Maxar Technologies посочи, че на сателитни кадри, разпространени вчера, се вижда, че руските военни части продължават да се разполагат все по-близо до Киев и извършват артилерийски обстрел по жилищни райони, предаде Ройтерс. 

 

Източник:БТА

#Володимир Зеленски #евакуация #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"