Пожарната: Етажната собственост трябва да изчисти скривалищата под панелките (ВИДЕО)

Пожарната: Етажната собственост трябва да изчисти скривалищата под панелките (ВИДЕО)
A A+ A++ A

734 са укритията в цялата страна. Дали сме указания това число да се увеличава. Това каза пред журналисти главен комисар Николай Николов.

"Когато говорим за укрития трябва да имаме предвид следното: всяка сграда има укритие, това са хиляди укрития. Обръщам се към собствениците да почистят укритията. Всеки подземен етаж може да бъде използвано за тази цел", обясни Николов.

"Веднъж на две седмици ще има актуализация на регистъра. Очаква се броят на укритията в него да се увеличава. До 900 хиляди души могат да се укрият в метростанциите в София", каза още комисар Николов.

Той беше категоричен, че няма информация за опасност за България заради войната в Украйна. Той обясни, че такива проверки на бомбоубежищата се правят два пъти годишно.

"Има укрития, които не са годни да влязат хора веднага в тях. Затова казах, че списъците са динамични. При някои има опасност от наводнения. Годно значи, че съгласно нормативите човек може да влезе безопасно в тези обекти и да остане там час-два", допълни Николов. 

По думите му годно укритие означава място, в което човек може да престои известно време там и да има възможност там да бъде предоставена храна и вода. 

"Няколко агенции наблюдават и прогнозират евентуален облак от радиация от някоя ядрена централна", каза още той. 

В четвъртък  Главна Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" публикува списък на скривалища и противорадиационни укрития в България. 

#България #война #Русия #Украйна #бомбоубежища #радиация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"