Българи се сражават в чуждестранния легион на Украйна (ВИДЕО)

Българи се сражават в чуждестранния легион на Украйна (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Българи са заминали за Украйна, където ще се сражават в чуждестранния легион за защита от руската инвазия. Единият от тях е Иван Калчев - Глиги, който е известно лице от гражданските протести у нас. На последните парламентарни избори той беше кандидат за депутат на "Демократична България". По негови думи с него има и още един българин.

"Щом гледате този запис, значи аз вече съм в Украйна и съм в чуждестранния легион за териториална отбрана на Украйна. Много хора ме питаха защо ще тръгвам, а отговорът е много прост: отивам да защитавам свободата. Свободата не е просто правото да избираш какво да правиш, а да имаш свободен дух. Не да правиш, каквото поискаш, а да искаш това, което правиш. Тоест, никой да не те владее", обяснява Калчев във видео в социалните мрежи.

В поста му се казва още, че по всички граници на Украйна има големи опашки, а на влизане се преминава през няколко проверки.
"Местни доброволци помагат на властите, возят хора, патрулират, закараха ни с личните си коли до близкия град. Предложихме да им платим за транспорта, отказаха ни, със сълзи в очите. Аз съм с още един българин, засега няма да разкривам кой е", пише Калчев.

По последни данни 20000 души от 52 страни са в чуждестранния легион на Украйна

По време на протестите срещу главния прокурор Иван Гешев през 2020 г. Иван Калчев беше задържан от полицията и обвинен, че е нападнал униформен служител пред резиденция "Бояна", докато държавното обвинение провеждаше там национална среща на прокурорите. Съдът обаче беше категоричен, че мъжът не е извършил престъпление и го оправда по всички обвинения. Калчев е активен участник и в протестите за зелени каузи като опазването на НП "Пирин", срещу застрояването по Черноморието, участваше и в протестите за оставка на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

#българи #война #Украйна #Русия #Путин #Зеленси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"