Лорер: Бежанците не получават пари на ръка, те са за тези, които ги приемат

Лорер: Бежанците не получават пари на ръка, те са за тези, които ги приемат
A A+ A++ A

Бежанците от Украйна не получават директно пари в България. Финансовата помощ от 40 лева се отпуска на юридическото лице, регистрирано по закона за туризма, което ги настанява, каза днес пред "Нова телевизия" министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. Той допълни, че сумата е изчислена след разговори с хотелиерите.

В отговор на въпрос, Лорер каза, че регистрираните като бежанци получават всички права на трудовия пазар, социалните и здравните системи. "Регистрацията в България не ги ограничава, те могат да пътуват свободно в ЕС", уточни министърът. Той посочи, че статутът се дава за 3 месеца, за да са по-лесни финансовите разчети, но ще бъде удължаван, докато има нужда от такава закрила.

Коментирайки ефектът на войната върху българската икономика, Лорер каза, че инфлация ще има, като тя вероятно ще се успокои към края на годината. Той подчерта, че за момента освен енергоносителите, няма други суровини, от първа необходимост, от които България да е зависима от Русия. Даниел Лорер подчерта, че ЕС ще има помощни и възстановителни програми

Министърът е на мнение, че четворната коалиция успешно преодолява препятствие след препятствие.

#Лорер #пари #бежанци #война #Украйна #Русия #Путин #Зеленси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »