Войната няма да спре: Кулеба и Лавров не се договориха за спиране на огъня (ОБЗОР)

Войната няма да спре: Кулеба и Лавров не се договориха за спиране на огъня (ОБЗОР)
A A+ A++ A

В 15-ия ден от войната в Украйна надежда за примирие няма. Украинският и руският външни министри се срещнаха в Турция, но не се разбраха, а си отправиха нови тежки обвинения заради обстрела на детската болница в Мариупол, предава НОВА.

Провал на преговорите между външните министри на Русия и Украйна в турския курорт Анталия. Дмитро Кулеба е поискал 24-часово примирие в цялата страната и отваряне на хуманитарен коридор за извеждане на хора от Мариупол. Руският му колега Сергей Лавров обаче не се е съгласил.

„Искам да потвърдя още веднъж - Украйна не се е предала, не се предава и няма да се предаде. Ние сме решени да жертваме себе си, за да защитим нашата земя и нашия народ от руската агресия”, категоричен е украинският външен министър.

От своя страна Лавров обяви, че руската военна операция върви по план. Москва е готова да се справи с наложените санкции и щяла да излезе от кризата с по-добро самосъзнание.

„Що се отнася до доставките на оръжия за Украйна от чужбина, ние виждаме колко опасно действат нашите западни колеги, включително Евросъюзът, който в нарушение на всичките си принципи и ценности, поощрява доставките на смъртоносни оръжия за Украйна, включително хиляди преносими зенитно-ракетни комплекси”, посочи руският външен министър.

В тема на преговорите се превърна и бомбардировката на детската болница в Мариупол. При нея са загинали трима души, сред които и дете, обяви Киев. Украинските власти публикуваха кадри, на които се вижда евакуацията на бременни жени и малки деца.

„Детска болница. Родилен дом. С какво заплашиха те Руската федерация? Що за държава е това - Руската федерация, която се страхува от болници и родилни домове и ги унищожава?”, коментира президентът Володимир Зеленски.

За Русия всичко това е „фалшива новина”, защото сградата била евакуирана преди дни. „Тази болница беше превзета от батальона „Азов” и други радикали. Всички бременни жени, медицински сестри и персонал са били изгонени оттам. Тя е била база на ултра-радикалния батальон „Азов”, обясни Лавров.

Хуманитарната обстановка в стратегическия пристанищен град продължава да се влошава. Местните жители са без вода, отопление, телефони и основни санитарни материали. Вече десет дни 300-хилядният Мариупол е обсаден от руските части и е обект на непрестанни бомбардировки.

#Дмитро Кулеба #Сергей Лавров #преговори #война в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »