Лондон: Путин трябва да се провали, страните от Г-7 да засилят натиска върху Москва

Лондон: Путин трябва да се провали, страните от Г-7 да засилят натиска върху Москва
A A+ A++ A

Британската министърка на външните работи Елизабет Тръс призова страните от Г-7 да засилят натиска върху Москва, като спрат да използват руски газ и петрол, следвайки примера на Лондон и Вашингтон, в отговор на инвазията, предприета от президента Владимир Путин в Украйна, предаде Франс прес.

"Путин трябва да се провали", посочи Лиз Тръс на съвместна пресконференция с американския си колега Антъни Блинкън.По думите й това включва пълно откъсване на руските банки от международната система SWIFT. Европейският съюз вече изключи седем руски банки от тази комуникационна платформа, но остави две големи финансови институции, силно свързани със сектора на течните изкопаеми горива, заради силната зависимост на много европейски страни от руския газ.

По същата причина ЕС не иска да забрани засега вноса на руска енергия, както направиха във вторник САЩ и Великобритания. "Европейският съюз внася 40 процента от газа си от Русия, както и между 20 и 30 процента от петрола, докато САЩ внасят 8 процента руски петрол и не купуват газ от Москва", изтъкна френската министърка на екологичния преход Барбара Помпили, която беше в Ню Йорк от името на френското председателство на ЕС.  

"Не можем минем за 5 минути от 40 процента към нищо", допълни тя, припомняйки плана на 27-те до края на годината да намалят с две трети вноса на руски газ.

В реч, която ще произнесе днес във Вашингтон, Лиз Тръс се очаква отново да призове Запада да увеличи още повече натиска си върху Москва, според извадки от изказването й, разпространени от нейното министерство.

"Епохата на снизходителността приключи" и Западът не може никога вече да позволи такава безконтролна агресия, това означава да да действаме сега и да бъдем силни, ще каже тя. В изявлението си министърката ще посочи, че войната в Украйна представлява "промяна на парадигмата", също както след атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ. Очаква се Тръс да призове за по-твърд подход в сферата на международната сигурност.

 

#Г-7 #война #Русия #Урайна #Лондон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай