Сезон 2022 по морето няма да пострада! Ще дойдат поне 50 000 руснаци

Сезон 2022 по морето няма да пострада! Ще дойдат поне 50 000 руснаци
A A+ A++ A

Войната в Украйна ще намали туристите. Някакво особено сътресение обаче не очакваме, каза в „Тази сутрин“ по бТВ доц. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Той дори прогнозира, че въпреки бойните действия, поне 50 000 руснаци ще дойдат през това лято на българското Черноморие. 

Полети от Русия може да няма заради затварянето на въздушното ни пространство за техни самолети, но според него те може да минат през Дубай и Турция, за да стигнат до курортите ни. 

„Българският туризъм стои много стабилно. През 2021 г. видяхме, че имаме устойчивост в къщите за гости, в малките семейни хотели. Те бяха пълни, защото са на базата на семеен принцип на управление и защото разчитат на българския пазар. Там някакво особено сътресение не очакваме“, заяви доцентът.

„Мястото на бежанците може да бъде в хотелите само временно и то като хуманитарна помощ. Това е несвойствена за туризма дейност“, коментира той.

„Знаем решението на правителството, че всеки, който получи статут на бежанец, ще получава по 40 лв. дневно. Това за едно 4-членно семейство означава 2400 лв. месечно, с които спокойно може да се наеме квартира“, смята Драганов.

Има обаче сигнали, че хората умишлено завишават цените на наемите, възползвайки се от ситуацията.

„Това го оставям настрана, защото предлагането е огромно. Има квартири от 150 евро до 350 евро. Тези, които искат, ще намерят, защото има конкуренция“, допълни Румен Драганов.

Има достатъчно бази, където бежанците могат да бъдат настанени. Има и много доброволци, които предоставят апартаменти и които не искат пари.

#Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма #туризъм #руснаци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »