Деца на паднали ангели: 4-метрови великани тероризирали хората

Деца на паднали ангели: 4-метрови великани тероризирали хората
A A+ A++ A

Вeкове наред по целия свят се разказват легенди за гиганти, населявали Земята много, много отдавна. Тези истории са се предавали от уста на уста през поколенията на Месопотамия, Древна Гърция, Рим, Египет и логично са намерили място и в Библията. В исторически аспект тези разкази днес се разглеждат като митове, но тяхното разпространение по целия свят поставя въпроса, дали пък не трябва от учебниците по литература да влязат в часовете по история. 

  Гилгамеш държи лъв, сякаш е гигант, 2600 г. преди новата ера

 Гилгамеш държи лъв, сякаш е гигант, 2600 г. преди новата ера, upload.wikimedia.org

 

В гръцката митология има титани и гиганти. Първите са синове на Уран и Гея, под ръководството на Кронос завзели власт над света. Властването над земята вероятно било деспотично и кърваво. Според митологията гигантите пък са същества, които са родени от кръвта на ранения Уран, след като е бил кастриран от Кронос. Според друга версия Гея ги родила от Уран, след като титаните били хвърлени от Зевс в Тартар. Гигантите били огромни същества - с голяма сила и страшен вид. Описват ги като космати чудовища със змии вместо крака. Имали гъсти коси и рошави бради. Можели да  бъдат победени само със съвместните усилия на бог и герой (полубог). В един момент гигантите дотолкова набрали сила, че нападнали боговете на Олимп (т.нар. гигантомахия), за да вземат властта им.

В скандинавската митология гигантите и боговете също воюват. Хората там вярвали, че "деветте свята" на битието са изградени от плътта, кръвта и костите на Имир - първия великан. Той е родоначалник на снежните великани - противници на боговете. От тях после произлизат ледените великани - едни от най-големите противници на боговете. Свидетелства за гигантите са намерили място и в шумеро-акадския епос. Такъв е бил петият владетел от I династия на град Урук в Шумер - Гилгамеш. На реставрирана каменна плоча са открити гравирани изображения, на които владетелят държи лъв. След като са направени анализи, се установява, че ако на плочата са изобразени реални събития, то предвид размерите на лъва Гилгамеш би трябвало да е бил висок между 3,6 м и 4,2 м. 

 

 Антична ваза показва гигантомахията. Във войната Дионис атакува гигант, 460 пр.Хр.

 Антична ваза показва гигантомахията. Във войната Дионис атакува гигант, 460 пр.Хр., upload.wikimedia.org

 

Според Библията бащите на гигантите са били ангели от небето. Но как би могло да стане такова нещо? Лошият ангел Сатана постоянно създавал неприятности. Той дори се опитвал да направи и Божиите ангели лоши. След време някои от тези ангели започнали да слушат Сатана. Те прекратили работата, която Бог им дал да вършат на небето. После слезли на земята и си направили човешки тела. Библията казва, че тези синове на Бога постъпили така, защото видели красивите жени на земята и поискали да живеят с тях.

 

 Затова дошли на земята и се оженили. Според светите книги обаче това било погрешно, защото Бог направил ангелите да живеят на небето. Когато на ангелите и жените им се родили деца, тези деца били различни от другите. Отначало може би не изглеждали много по-различни. Но те растели и ставали все по-големи и по-големи, и все по-силни и по-силни, докато станали великани. Тълкуватели изтъкват, че Голиат, който е победен с Божия помощ от Давид с прашка, също е бил потомък на гигантите.

#терор #земя

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"