НЕК ще преговаря за изкупуването на електроенергия от „Марица Изток“

НЕК ще преговаря за изкупуването на електроенергия от „Марица Изток“
Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев (всредата) по време на открито заседание. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До седмици Националната електрическа компания (НЕК) започва преговори с централите „Марица Изток" 1 и 3 за предоговаряне на дългосрочни споразумения за изкупуване на електроенергия, потвърди председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Според Семерджиев това може да доведе до намаляване на цените на тока от средата на 2013 г., предаде БНР.

„Основанията са този текст в закона, който дава право, когато има такива договори, като дългосрочните договори, които могат да противоречат на директиви в ЕС или пък на практика, или допълнителни други изисквания, които има за пазара, да се започнат преговори за предоговаряне", обясни председателят на ДКЕВР.

Семерджиев обясни, че България не е единствената страна, която е попаднала в „такова положение" и добави, че държавата ще обменя опит, „включително и от страни като Полша".

„В Унгария имаше такъв процес. Явленията при нас са подобни. Има достатъчно опит, който може да се почерпи. Там, където е имало и най-малката възможност за корекция, до сега сме я използвали", коментира още Семерджиев.

Във връзка с предстоящия отоплителен сезон Ангел Семерджиев увери, че няма притеснения за готовността на енергийните дружества за зимата.

#Европейски съюз #ЕС #отопление #ток #цени #ДКЕВР #Държавна комисия за енергийно и водно регулиране #Ангел Семерджиев #електроенергия #преговори #НЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"