Таймс: Арктически студ ще превърне танковете във фризери, войниците - в дезертьори

Таймс: Арктически студ ще превърне танковете във фризери, войниците - в дезертьори
A A+ A++ A

Температурите от минус 20 градуса в следващите дни ще затруднят всички страни, но се очаква въздействието им върху спрялата руска колона край Киев да бъде особено тежко, пише днес на първата си страница британският "Таймс".

Анализатори смятат, че силното застудяване може да забави още повече руския напредък, като войниците ще бъдат принудени или да изоставят машините си, или да седят в "40-тонни железни фризери".

Арктическият въздушен фронт, който преминава през Русия и Украйна, ще се съчетае с източен вятър и през следващите дни температурите ще паднат до минус 10 градуса през нощта около Киев и северния град Харков. Според прогнозите, ако се вземе предвид и студеният вятър, температурата може да достигне минус 20 градуса, пише изданието.

Очаква се ледената обстановка да влоши условията за живот на руската армия, чиито войски остават блокирани в огромната колона от танкове, които почти не са се движили и са закъсали на около 30 км от центъра на града, пише и "Индипендънт".

"Танковете ще действат като огромни хладилници за руската армия, ако не работят двигателите, и ще ги принудят да бягат", заяви пред "Нюзуик" Глен Грант, старши експерт по отбрана във Фондацията за балтийска сигурност.

"Металният танк е просто хладилник през нощта, ако не използвате двигателя", казва Грант, който съветва Украйна за военната ѝ реформа.

"Момчетата (руските войници) няма да чакат, ще излязат, ще започнат да ходят до гората и ще се предадат", за да не измръзнат до смърт. "Просто не можеш да седиш и да чакаш, защото ако си в машината, чакаш да те убият. Те не са глупави", допълва той.

"Основната част от голямата руска колона, която настъпва към Киев, остава на повече от 30 км от центъра на града, като е забавена от силната украинска съпротива, механични повреди и задръствания", се казва в бюлетина на британското разузнаване, който Министерството на отбраната публикува.

Бившият майор от британската армия Кевин Прайс заяви пред "Дейли мейл", че железните танкове няма да се превърнат в нищо повече от "40-тонни фризери", тъй като температурата ще се понижи и това ще демотивира руските войски, които не са подготвени за война в арктически стил.

#Таймс #танкове #студ #Русия #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »