Социолог: Янев се позиционира между проатлантическия консенсус и "Възраждане"

Социолог: Янев се позиционира между проатлантическия консенсус и "Възраждане"
A A+ A++ A

"Стефан Янев се опитва да се позиционира в едно поле, което е между проатлантическия консенсус на ПП, ГЕРБ, ДПС и БСП и от другата страна - "Възраждане".

Това каза пред БНР политологът Димитър Ганев от изследователен център "Тренд".

 Той уточни, че политически проект на Янев би бил електорална заплаха за Костадин Костадинов и партията му:

"Те и двамата си дават сметка, че това поле остава без достатъчно политическо представителство. ... Те се опитват да се качат на една електорална русофилска война".

 "Процесите в международен план без съмнение дават отражение върху политическия живот в страната. Оставката на военния министър Стефан Янев е пряко следствие от руската инвазия в Украйна. След началото на войната в България се очерта нова разграничителна линия в политическия живот като голямата част от партиите заеха ясна позиция, а от другата страна остана само "Възраждане", коментира той. 

По думите му заявката на Стефан Янев за създаване на нов политически проект е отговор точно на това нова разделение в страната:

"От едната страна са твърдо проатлантически позиции, а от другата - и Янев, и Костадинов бягат от прокремълски и проруски позиции, а са с по-нюансирани, по-консервативни позиции".

Според политолога "Възраждане" се възприема от хората като някаква форма на продължение на патриотичния сектор. 

 "Нито една от парламентарно представените партии не иска предсрочни избори, може би само "Възраждане", подчерта Димитър Ганев.

#Стефан Янев #Димитър Ганев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"