Русия задмина Иран: Вече е най-санкционираната страна в света

Русия задмина Иран: Вече е най-санкционираната страна в света
A A+ A++ A

Русия вече е най-санкционираната държава в света.

От 22 февруари досега срещу нея са наложени 2 778 нови санкции, по данни от платформата Castellum.AI към 7 март 2022 г.

На 21 февруари руският президент Владимир Путин призна Луганската и Донецката народни републики за независими, в отговор на което заваляха санкции. На 24 февруари Русия нахлу в Украйна.

Санкциите срещу Русия преди 22 февруари са 2 754. Страната е втората най-санкционирана в света след Иран. За ден те скачат на 5 532.

 

 

 

 

 

 

 

За сравнение: на Иран са наложени 3 616 санкции, основно заради ядрената ù програма и подкрепа за терористи, според "Блумбърг". Сирия и Северна Корея са след Иран, съответно с 2 608 и 2 077. Зад тях са Венецуела, Мианмар и Куба.

Кой санкционира Русия

По данни на платформата за санкциите, наложени от 22 февруари до 7 март, най-много е наложила исторически неутралната Швейцария: 568. На второ място е ЕС с 518. Отделно само Франция е наложила 512. На четвърто място е Канада (454), пета е Австралия (413), шести са Съединените щати (243), седма е Великобритания (35)

 

 

 

Индивидуалните санкции са 2 427, срещу юридически лица - 343, конфискувани са 6 плавателни съда и две въздухоплавателни средства. 

 

 

 

Допълнително към тези санкции днес Япония прибави нови, като замрази авоарите на още 32 руски и беларуски представители и олигарси, съобщи японското министерство на финансите, цитирано от БТА. Сред руснаците са първият заместник-началник на администрацията на руския президент Владимир Путин - Сергей Кириенко, заместник- ръководителя на президентската администрация Дмитрий Козак, говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, чеченският лидер Рамзан Кадиров, както и олигарсите Алишер Усманов, Генадий Тимченко, братята Ротенберг. Под санкциите попада и частната милиция "Вагнер" и компаниите "Волга груп" и "Транснефт", а също и фабриката за тролове "Агенция за интернет изследвания".

Замразени са авоарите и на 12 беларуски правителствени представители и бизнесмени, както и на 10 беларуски компании или организации.

Япония забранява експорта за Русия на нефтопреработващо оборудване и на оборудване с евентуално двойно предназначение за Беларус.

#Русия #Путин #Украйна #война #санкции #Иран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »