10-те най-добри и най-лоши страни да бъдеш жена

10-те най-добри и най-лоши страни да бъдеш жена
A A+ A++ A

Различията в лечението на жените се разшириха в различните страни след COVID-19, според третия годишен WPSза предходната година. 

Институтът за жените на Джорджтаунския университет и Центърът PRIO за пол, мир и сигурност публикуваха и пуснаха доклада, финансиран от норвежкото министерство на външните работи, в ООН.

Индексът се основава на данни, които измерват включването на жените, достъпа до правосъдие и сигурността в 170 държави. Норвегия, Финландия и Исландия оглавиха списъка за благополучие на жените, докато Афганистан, Сирия и Йемен бяха на дъното. Миналогодишният доклад показа по-голям диапазон от точки, като най-добрият резултат е три пъти по-добър от най-лошия в сравнение с два пъти по-добър през 2017 г. 

Забавянето на темповете на напредък при равенството на половете може да се проследи до пандемията от COVID-19, която увеличи различията в платената заетост и се повишиха нивата на насилие от интимни партньори.

Южна Азия падна на последно място в регионалната класация и след Африка на юг от Сахара, за първи път поради високите нива на правна дискриминация в региона, домашно насилие, ниски нива на приобщаване и дискриминационни норми за нежния пол. По-малко от 1 от 4 жени в Южна Азия заема платена работа, което е по-малко от половината от средното за света. 

Междувременно в Афганистан завръщането на талибаните отменя напредъка към постигането на равенство между половете и намалява резултата на WPS индекса на страната с 28% от 2017 г. насам. Условията са по-лоши за жените в югоизточните провинции на страната поради продължителния конфликт. 

Индексът на WPS вече измерва и състоянието на принудително разселените жени. Резултати от страни в Африка, включително Етиопия, Нигерия, Сомалия, Южен Судан и Судан, установиха, че разселените жени и момичета са изправени пред по-висок риск от всички форми на насилие, основано на полова дискриминация, икономическо неравенство и финансово изключване и се чувстват по-малко свободни да се движат наоколо. Жените мигранти са изпитали средно неравностойно положение от около 24% и са изправени пред по-висок риск от насилие у дома, отколкото жените в другите общности, достигайки до 42% в Южен Судан.

Огромните предизвикателства, създадени от пандемията, означават, че междусекционният анализ и изработването на политики са по-важни от всякога. 

Вижте пълните списъци с най-добрите и най-лошите страни на WPS по-долу и разгледайте всяка държава:

Най-добрите страни да бъдеш жена през 2021 г

Норвегия

Финландия

Исландия

Дания

Люксембург

Швейцария

Швеция

Австрия

Великобритания

Холандия

Най-лошите страни да бъдеш жена през 2021 г

Афганистан

Сирия

Йемен

Пакистан

Ирак

Южен Судан

Чад

ДР Конго

Судан

Сиера Леоне

#жени #ден на жената

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"