Тракторите заеха позиции в София

Тракторите заеха позиции в София
Земеделските машини ще останат в столицата до сряда. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Минути след 23 часа в понеделник първите 30 трактора на протестиращите земеделски производители паркираха пред Храм-паметника „Александър Невски“.

Машините са окичени с табели с лозунги „Искаме да бъдем европейски фермери“, „Актив с намалена ставка – европейска практика“, съобщи БГНЕС.

Близо 2 часа отне на земеделските машини да стигнат от сборните пунктове в околностите на София до центъра на столицата.

Малко след 22 часа всички те бяха спрени на входа на София откъм Ботевградско шосе, за да бъдат проверени документите на машините и водачите.

Някои от водачите бяха подложени на проверка за алкохол с дрегер. Малко след 22.30 часа първите потеглиха по предварително указания маршрут.

„Тракторите в сряда трябва да напуснат центъра на столицата. Ние ще спазим законите и подписаното с общината споразумение и ще напуснем пределите на града в определения срок, като инициативният комитет трябва да вземе на 7 декември решение за по-нататъшните ни действия“, обясни председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

Всички фермери, които се включват в протестния митинг, правят това доброволно и всеки сам финансира и организира участието си в него, уточни той.

„Получихме едно обаждане за среща в Министерството на земеделието и храните в 11.00 часа утре. Мисля, че това е несериозно. Не може един час преди митинга да се прави такава среща. В 10.00 часа трябва да сме пред „Александър Невски“ и физически няма как да присъстваме“, каза още председателят на организацията.

Тракторите, които останаха в понеделник извън пределите на столицата, ще бъдат позиционирани на Околовръстното шосе, южно от Ботевградско шосе в аварийната пътна лента.

Те ще бъдат оградени със светлоотразителни знаци, за да не се допусне създаването на предпоставки за пътнотранспортни произшествия.

Общо 170 земеделски машини до 4 тона получиха разрешение да влязат в столицата за протестните действия.

#трактори #протест #фермери #зърнопроизводители #София #столица #Радослав Христов #Националната асоциация на зърнопроизводителите #председател #Александър Невски #Ботевградско шосе #Министерството на земеделието и храните

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »