Зърнопроизводители: Недостиг на зърно няма, износът не трябва да се спира

Зърнопроизводители: Недостиг на зърно няма, износът не трябва да се спира
A A+ A++ A

Войната е в разгара си, а световната икономика все по-осезаемо усеща това. Кризата няма да подмине и България. Зърнопроизводителите не могат да работят както преди заради спрян износ. 

„Проблемът с износа на зърно започна в началото на тази седмица. Има кораби в пристанището в Бургас, които са задържани и не им се разрешава да отплават. На други не се разрешава да товарят.Това създаде проблеми сред зърнопроизводителите, тъй като в момента реализираме нашата продукция. На провелия се в петък Консултативен съвет по зърно разбрахме, че износът е спрян с устна заповед на финансовия министър Асен Василев”. Това заяви зам.-председателят на Българската асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

Обяснението на властите е, че спирането на износа се прави с цел да се анализира количеството зърно, което има в момента в  страната, и количеството, което е необходимо за продоволствената ни сигурност за следващите 15-18 месеца.

Проданов е категоричен, че няма опасност от недостиг на пшеница. "Все пак след около три месеца се очаква нова реколта", посочи той. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"