9 години затвор за обвиняемия за смъртта на Милен Цветков

9 години затвор за обвиняемия за смъртта на Милен Цветков
A A+ A++ A

Обвиняемият за смъртта на журналиста Милен Цветков - Кристиан Николов, получи 9-годишна ефективна присъда за убийство по непредпазливост. Николов ще излежава наказанието си при първоначален общ режим. От продължителността на престоя му в затвора ще се приспадне този в ареста и времето, прекарано под домашен арест.

Освен това шофьорската книжка на Николов се отнема за срок от 10 години. Той ще трябва да плати и разноските по делото.  Кристиан Николов съзнателно е седнал зад волана, въпреки употребените по-рано кокаин, амфетамини и метаамфетамини. Той е знаел какви последици може да има решението му и въпреки това е шофирал, мотивираха се от прокуратурата, за да поискат 15 години затвор.

 „Винаги за близките, за пострадалите - наказанията са малки. А винаги за извършителите - са големи. Така че законодателят неслучайно е предвидил при определяне на наказанието всички обстоятелства да бъдат преценени”, заяви Менко Менков, адвокат на семейството на Кристиан Николов

Кристиан Николов е млад, с чисто съдебно минало и известен постоянен адрес - тези факти накараха обвинението да не поиска най-тежкото наказание.Оттам обаче са категорични - установените в кръвта му следи от дрога не са резултат от употреба на чай или паста, както твърдеше Николов.

 „Доживотен затвор обикновено е за много по - сериозни неща. Ние считаме, че обвинението, първо, е доказано само за непредпазливост и че наказанието трябва да бъде под 10 години лишаване от свобода”, посочи Константин Симеонов, адвокат на Кристиан Николов.

Прокуратурата обори и твърденията на Кристиан Николов, че му е станало лошо непосредствено преди удара с колата на Милен Цветков. Ако било вярно, автомобилът щял да криволичи по улицата, за което няма никакви данни.

„Самото "употреба на наркотици" не формира евентуален умисъл”, категоричен е Константин Симеонов,  адвокат на Кристиан Николов.

Решението на съда идва почти две години след катастрофата, при която колата на Милен Цветков беше пометена от джипа на Кристиан Николов. Инцидентът се случи на кръстовище и при червен светофар. Решението на съда не е окончателно. То може да се обжалва в 15-дневен срок.

#Милен Цветков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"