Как да обясним войната на децата?

Как да обясним войната на децата?
A A+ A++ A

Предизвикателството да разпознаваме фалшивите новини в целия поток доскоро за пандемията от Ковид-19, а днес около военния конфликт в Украйна, са предизвикателство за родителите. Как да обясним, обаче на децата, ако сме допуснали този поток да „върви“ пред очите на децата коментира в предаването "Новият ден" психологът Ивелина Кръстева, която работи с деца и техните семейства.

Никак не е подходящо, когато семейството се е събрало на масата, на вечеря например, да е пусната новинарската емисия. Много често в новините се обсъждат теми и се показват кадри, които по никакъв начин не кореспондират с този толкова свят момент, в който семейството се събира за 15-20 минути заедно, посъветва Кръстева.

Ако все пак трябва да се отговаря на въпроси не е лошо на въпроса да се отговаря с въпрос. Това не е бягане от отговорност, а т.нар. отворен въпрос, с който искаме да попитаме детето "А ти какво мислиш по въпроса?". Така ще разберем повече откъде идва интересът му и ще си дадем време и ни самите да помисли. Това е необходимо и защото много често ние възрастните пренасяме нашите страхове и нашите виждания за нещата върху детското мислене, посъветва Кръстева.

Всяко дете, а и ние възрастните, имаме нужда да получим от някого и някъде вяра, че има кой да го защитава в тези объркани времена. С по-големите деца можем да потърсим заедно информация за по темата, от всички възможни страни и аспекти на случващото се. Това помага, защото емоционалното напрежение се сменя чрез изместване на фокуса от емоцията върху рационализаторството.

Най-важното нещо е да не остават неизказани неща, подчерта психологът.

#деца #война #Украйна #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"