Без паника! Няма радиация у нас, йодна тинктура от аптеките е опасна

Без паника! Няма радиация у нас, йодна тинктура от аптеките е опасна
A A+ A++ A

В момента в България няма основание за притеснение от радиация и няма никаква причина да се пие калиев йодит. Това каза в интервю за БТА доц. Жана Джунова, директор на Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ). За да е ефективен, калиевият йодит, който е на таблетки, се пие 24 часа преди появата на радиация и до два часа след появата й, обясни тя. Доц. Джунова подчерта, че само една таблетка калиев йодит е достатъчна. През 2017 г. Световната здравна организация (СЗО) публикува много подробно ръководство, в което за пореден път е отбелязано кога и как се пие калиев йодит, посочи тя. Той има някаква, макар и доста по-ниска ефективност, до 8 часа след появата на радиоактивен облак. 

Всеки ден в страната ни се извършват замервания, увери доц. Джунова. Министерството на здравеопазването е разпоредило ежедневните замервания - вземане на проби от въздуха и атмосферни отлагания. По принцип нормалният контрол, извършван чрез замервания, се прави веднъж на три месеца.

В държавата ни има достатъчно добра организация и населението ще бъде предупредено навреме кога и дали трябва да пие таблетки йод. Таблетката, изпита преди появата на радиоактивен облак, не само че не помага, а вреди, предупреди доц. Джунова.

Йодна тинктура не трябва да се пие

Хората изобщо не трябва да пият йодна тинктура, която се продава в аптеките, предупреди доц. Джунова. По думите й този йод, освен че няма с нищо да помогне, ще нанесе вреди, особено на хора, живеещи в йоддефицитни райони. Йодната тинктура не се пие, а се използва само при дезинфекция в хирургията и за дезинфекция на рани. Радиоактивен йод се използва и за лечение на рак на щитовидната жлеза.

За деца, за бременни и за кърмачки пиенето на калиев йодит без нужда е абсолютно забранено и е вредно, допълни доц. Джунова. 

Таблетките калиев йодит, които са в подходяща дозировка, не се продават в аптеките, припомни тя. Тези таблетки се купуват от държавата, съхраняват се в складове и има планове за разпределянето им. 

Точната дозировка, която имат таблетките калиев йодит, не може да се постигне с накапване на йод върху бучка захар, така, както се опитват да правят хората от страх след аварията в Чернобил. Доц. Джунова припомни фразата „дозата прави отровата“ и посочи, че с йод върху захар или ще се предозира количеството му, или дозата ще е недостатъчна и няма да се постигне търсеният ефект. 

Радиационен фон в България

В момента в страната ни няма дори следа от радиация, каза доц. Джунова. По думите й в България не се открива наличие на техногенни радионуклиди. Резултатите за цезий – 137 и йод – 131 са под минимално измеряемата активност. 

Всеки ден НЦРРЗ публикува на интернет страницата си данни от собствените си измервания. Там има и линк към данните на Европейски портал за обмяна на радиологични данни, както и линк към страницата на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), където всеки ден има информация. 

Изпълнителната агенция по околна среда също имат достъпна онлайн система за измерване на естествения радиационен фон. В България са необходими комуникационни кампании, хората трябва да са информирани, каза тя. 

Радиационен фон около Чернобил

На интернет страницата на МААЕ е пояснено, че в района на Чернобил е отчетена промяна в радиационния фон в изключително малка стойност, каза доц. Джунова. Около зоната на централата в Чернобил има изключително чувствителни датчици. Обяснението на МАЕЕ за промяната на стойностите е свързано с преминаването на тежка военна техника, заради която се вдига прах. Този прах е отчетен и в момента няма никаква заплаха за населението.

Защита на населението от радиация

При инцидент е задължително хората да слушат, гледат или четат проверени и надеждни източници на информация. По думите й при съобщение за поява на радиационен облак, задължително хората трябва да се приберат на закрито, да се затворят прозорците на помещенията. Излизането навън не е желателно. Тези предпазни мерки имат почти същия ефект като таблетката калиев йодит, увери доц. Джунова. 

Друго важно нещо е изследване на водата, на прясното мляко и на околната среда. Специалистът съветва в такива ситуации да се пие бутилирана вода, да не се пие вода от кладенци, да не се консумират листни зеленчуци, децата да пият сухо вместо прясно мляко. Всички животни трябва да се приберат в закрити помещения и да бъдат хранени със суха храна - смески, вместо да пасат трева.

При авария в атомна централа в атмосферата се отделят йод, цезий, стронций и др. За въздействието на цезий и стронций няма профилактика. Една таблетка калиев йодит, дадена навреме, би трябвало да предпази организма от вредните ефекти на йонизиращото лъчение при вдишване на йод. 

Йодът, при дишане, попада в организма и се натрупва в щитовидната жлеза. Ако се приеме таблетката в подходящо време – когато радиационният облак е над главата ни, жлезата се напълва с йод и не натрупва радиоактивния йод, обясни доц. Джунова. Чрез таблетката на организма се осигурява стабилен йод. По думите на лекаря някои държави въобще не планират да дават йод на населението, защото не винаги таблетките могат да стигнат навреме до хората. 

Таблетките калиев йодит се подновяват на всеки 5 години в резерва

Хората се притесниха заради информацията, че държавата отпуска определени средства за купуване на таблетки калиев йодит за попълване на резерва, но това се наложи, защото на всеки пет години се подновява количеството им. Тези таблетки са фармацевтичен препарат и имат срок на годност. Доказано е, а и много държави в Европа го взимат предвид, че като изтече този период, таблетките не губят ефекта си, но тъй като са фармацевтичен препарат, трябва да има процедура, която да ги изследва отново. България е възприела, че таблетките калиев йодит имат трайност пет години. Има държави, които са решили, че тази трайност е 10 години. Количеството им е изчислено за населението до 40-годишна възраст, защото рискът за хората над 40 години и възможността да развият някакъв тумор на щитовидната жлеза вследствие на радиация, на практика е по-нисък отколкото вредата, която може да нанесе даването на таблетките. Латентният период, докато се развие туморът е 20-30 години, което означава, че, ако човек е на 45 г. може и въобще да не се появи тумор, каза още доц. Джунова. Препоръките на СЗО са за една таблетка, освен в много тежки случаи, в които може да се наложи прием на втора. В страната ни има достатъчно таблетки калиев йодит, тъй като ние поддържаме резерв заради АЕЦ „Козлодуй“, където се планира осигуряването им в 30-километрова зона. Поддържа се и допълнителен резерв, ако се наложи да се предоставят таблетки на хората, живеещи в другата част на страната.

Последвайте Novinite.bg в Instagram и Facebook

#война #радиация #Украйна #Русия #йод

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »