Пожар край най-голямата АЕЦ в Европа след руска атака (ВИДЕО/СНИМКИ)

Пожар край най-голямата АЕЦ в Европа след руска атака (ВИДЕО/СНИМКИ)
A A+ A++ A

За пожар в района на най-голямата атомна електроцентрала в Европа - Запорожката, първи сигнализира кметът на украинския град Енергодар в пост във Facebook. Според Дмитро Орлов огънят е лумнал вследствие на руска атака. Минути по-късно информацията беше потвърдена и от президента на Украйна Володимир Зеленски, както и от външния министър Дмитро Кулеба.

Около два часа след изтичането на новината за пожара украинските служби, цитирани от Ройтерс, съобщиха, че огънят всъщност е обхванал учебна сграда извън периметъра на реакторите.

В поредица от публикации в социалната мрежа Орлов предупреди за нестихващи атаки срещу централата. Твърди, че местните военни сили са водили ожесточена борба срещу руските войски, пише Ройтерс. Според кмета има и жертви, но не се уточнява точният им брой.

Дмитро Кулеба пък призовава руските войски да спрат обстрела незабавно, да обособят сигурна зона, за да могат пожарникари да започнат да гасят пламъците.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също написа във Facebook, че Русия обстрелва стратегическия обект и публикува видео.

В изявление, направено часове след началото на пожара, държавният глава каза, че "никоя друга държава, освен Русия, не е обстрелвала атомни електроцентрали", съобщава УНИАН. „Европа трябва да се събуди сега! Най-голямата атомна електроцентрала в Европа гори. В момента руски танкове стрелят по ядрени блокове. Това са танкове, оборудвани с термовизионни камери. Тоест те знаят къде стрелят. Подготвяха се за това“, подчертава Зеленски. И определя атаката като "първата такава в историята на човечеството".

Малко по-късно ръководителят на Областната държавна администрация в Запорожие Александър Старух съобщи, че екипи огнеборци са били допуснати до мястото на пожара. Старух цитира и директора на централата, който уверява, че понастоящем е осигурена ядрената безопасност на съоръжението. Минути по-късно същата информация публикува и Ройтерс, както и украински медии.

Спасителните служби в страната съобщиха, че са успели да достигнат до ядрената централа. 44-ма огнеборци с 11 пожарни коли се опитват да потушат пламъците, се казва в изявление, публикувано във Facebook.

Говорителят на Запорожката АЕЦ Андрий Туз заяви, че нивата на радиация в района на съоръжението не са се покачили, пишат Ройтерс и CNN. Американската медия цитира и двама представители на Белия дом, които също заявяват, че няма данни за покачване на радиацията в атакувания ядрен комплекс в Украйна.

Американският министър на енергетиката Дженифър Гранхолм също информира, че реакторите на украинската АЕЦ са добре защитени и е започнало тяхното спиране по безопасен начин, предаде Ройтерс. САЩ нямат данни за повишаване на нивото на радиация, добави тя.

При пожара не е засегната важна техника, съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

 

 

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря със Зеленски по повод пожара в централата. Американският държавен глава се присъедини към призива на Зеленски към Москва "да спре всякаква военна дейност в района и да позволи на пожарникарите и службите за спешна помощ достъп до обекта", съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

#АЕЦ #война #Русия #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »