Експерт: Ескалация има и в киберпространството, то е елемент от 5D войната

Експерт: Ескалация има и в киберпространството, то е елемент от 5D войната
A A+ A++ A

"Нещата ескалират и в киберпространството, което е елемент от 5D войната". 

Това каза пред БНР доц. Златогор Минчев от Института по информационни и телекомуникационни технологии към БАН.

Той обясни, че се наблюдават различни явления в киберпространството:

"Като започнем от атаки от типа - отказ от услуги и продължите с всякакъв тип зловреден софтуер и най-вече дезинформация през всякакъв вид канали и социални мрежи".

По думите му атаките целят да блокират достъпа до информационни сайтове:

"Анонимните също се активираха - едната група работи за Русия, другата - за Украйна, а в резултат на това е претъпкано информационното поле и потребителите са объркани".

Доц. Златогор Минчев съобщи, че днес Държавният департамент на САЩ е пуснал в Сената за гласуване една програма за защита на критичната инфраструктура на страната от кибератаки, което той коментира като знак, че военните действия, свързани с киберпространството, ще продължават активно:

"Ние също трябва да помислим какво можем да направим, а то не е много. Не е добра идеята да се лимитират информационните източници, което прави нещата много комплицирани. За да осигурите защити по отношение на критичната инфраструктура у нас има взети решения". 

За защита на държавните и правителствени сайтове трябва да се изгради паралелна инфраструктура, която не може да бъде направена за няколко дни, подчерта той и уточни, че може да се потърси помощ от съюзниците в ЕС и НАТО.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"