Конфискуваха яхта за 600 млн.щ.д. на руски олигарх

Конфискуваха яхта за 600 млн.щ.д. на руски олигарх
A A+ A++ A

Германските власти са конфискували суперяхта на стойност 600 милиона долара, принадлежаща на близкия до Кремъл руски милиардер Алишер Усманов, предадоха "Форбс" и "Дойче Веле".

Операцията е била извършена в корабостроителницата в Хамбург. Усманов е в списъка с милиардери, които ще бъдат изправени пред санкции от Европейския съюз в отговор на инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари. Неговата 156-метрова яхта Dilbar, оценена на 600 милиона долара, е била конфискувана от германските власти в сряда.

Луксозната яхта е оборудвана с най-големия плувен басейн, построен за такъв кораб, две хеликоптерни площадки, сауна, салон за красота и фитнес. Освен яхтата, Усманов притежава редица луксозни имоти в Европа, включително в Монако, Лондон и Мюнхен. Усманов купи Dilbar през 2016 г. за цена от 600 милиона долара от германския корабостроител Lürssen, който построи яхтата по поръчка за 52 месеца. Dilbar разполага с най-модерните технологии за сигурност в света, но според производителя е лъжа информацията, че яхтата има и система за противовъздушна отбрана.

Международният наказателен съд в Хага е започнал разследване за възможни военни престъпления, извършени от Русия в Украйна, съобщи главният прокурор към съда Карим Хан, предаде ДПА. "Информирах председателството на Международния наказателен съд за решението си незабавно да пристъпя към активно разследване на ситуацията (в Украйна). Работата ни по събиране на доказателства е започнала", каза в изявление Хан. Прокурорът съобщи, че разследването е започнало по искания от 39 страни, включително Германия, Великобритания и Грузия. В понеделник Карим Хан обяви намерението си да отвори разследване, като заяви, че "има достоверна основа да се смята, че е възможно в Украйна да са били извършени както военни престъпления, така и престъпления срещу човечеството".

 

 

 

#Алишер Усманов #яхта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"