Ядреното оръжие на САЩ и Русия: Кой какво има

Ядреното оръжие на САЩ и Русия: Кой какво има
A A+ A++ A

Ядреното оръжие винаги е всявало страх у хората. И с право. Мощта му е толкова силна, че само малка част е нужна, за да бъдат отнети хиляди животи. Бомбата, която уби близо 146 000 души в Хирошима, Япония, по време на Втората световна война, беше 15 килотона. А ядрените бойни глави днес могат да бъдат повече от 1000 килотона.

Преди дни Путин опита да уплаши Европа с поставянето на ядреното си оръжие в готовност. С какво обаче разполагат те и с какво разполага НАТО? Информацията вероятно е приблизителна, защото подобни данни се пазят в тайна.

Според Федерацията на американските учени Русия има 5977 ядрени бойни глави - устройствата, които предизвикват ядрена експлозия - въпреки че това включва около 1500, които са пенсионирани и предстои да бъдат демонтирани.

От останалите около 4500, повечето се считат за стратегически ядрени оръжия - балистични ракети или ракети, които могат да бъдат насочени на дълги разстояния. Това са оръжията, които обикновено се свързват с ядрена война.

Останалите са по-малки, и следователно - по-малко разрушителни ядрени оръжия за употреба в малък обсег на бойни полета или в морето.

Експертите смятат, че в момента около 1500 руски бойни глави са "разгърнати", което означава, че са разположени в ракетни и бомбардировъчни бази или на подводници в морето.

Девет държави имат ядрени оръжия: Китай, Франция, Индия, Израел, Северна Корея, Пакистан, Русия, САЩ и Обединеното кралство.

НАТО общо притежава 5943 ядрени бойни глави, като те са разпределени по следния начин: 5428 в САЩ, 290 във Франция и 225 във Великобритания.

Китай има 350 ядрени бойни глави, Пакистан - 165, Индия - 160, Израел - 90, а Северна Корея - 20.

Израел е единствената страна от деветте, която никога не е признавала официално своята ядрена програма - но е широко прието, че има ядрени бойни глави.

Преди време големите държави с ядрено оръжие, включително Русия, казаха, че никога не трябва да се води ядрена война. Но има дълбоки опасения сред анализаторите по сигурността дали руснаците наистина вярват в това.

#ядрено оръжие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"