Пренавиване: Университет в Милано тръгна да закрива курс по Достоевски

Пренавиване: Университет в Милано тръгна да закрива курс по Достоевски
A A+ A++ A

Буря от полемики и критики в социалните мрежи предизвика решението на държавния университет „Бикока” в Милано да отмени провеждането на курс за руския писател Фьодор Достоевски. Серия от лекции за него трябваше да чете писателят Паоло Нори. Заради нахлуването на Русия в Украйна обаче висшето учебно заведение решило да цензурира курса. Намерението на университета предизвика емоционалната реакция на професора, който във видео в инстаграм дори избухна в плач, говорейки за „смешна цензура”.

В мейл до Нори ръководството на „Бикока” оправдало решението си да зачертае курса с цел „да избегне всяка форма на полемика, най-вече вътрешна, като се има предвид момента на напрежение”. Във видеото си в социалните мрежи писателят говори първоначално за това как фестивал в Реджо Емилия е отменил участието на руския фотограф Александър Гронски, въпреки че той се обявил против войната в Украйна. След това Нори съобщава и как курсът му от 4 безплатни и отворени за всички лекции за романите на Достоевски бил официално отменен.

Така писателят разказа как миланският университет е забранил провеждането на курса. „Да бъдеш руснак днес в Италия е вина, дори ако си мъртъв. Ситуацията в Украйна е ужасна, и точно за това тези дни е необходимо да се чете Достоевски”, каза Нори. „Това, което се случва в Италия, е смешно. Един италиански университет, който забранява курс за Достоевски, е нещо, което не мога да повярвам”.

Професорът беше затрупан от вълна от солидарност в социалните мрежи. Някои от потребителите им дори говорят за „една нова форма на диктатура – от миланския театър „Ла Скала” до университетите. Една лудост”. „Какво да направим - да зачертаем руската култура от европейската история ли?”, пита италианка.

В крайна сметка миланският университет „Бикока” размисли и прати ново писмо на Нори, за да го уведоми, че курсът за Достоевски ще се проведе.

#Италия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"