Защо планът на Путин засега се проваля

Защо планът на Путин засега се проваля
A A+ A++ A

Инвазията на Русия в Украйна напредва изненадващо бавно - такъв е единодушният извод на редица наблюдатели. Защо планът на Путин не функционира?

 

Руската инвазия в Украйна напредва неочаквано бавно - до този извод в момента стигат много наблюдатели. Проблеми явно има и при снабдяването на руските войски. Разпространяват се видеокадри, показващи опожарени руски снабдителни конвои. Появяват се и новини за руски танкове, останали насред път без гориво. 

Украйна съобщава, че досега нейната армия е убила около 4500 руски войници, а стотици са пленени. Украинците твърдят още, че са унищожили руски самолети и хеликоптери, над 100 танка и повече от 500 други военни машини. Тези числа засега не могат да бъдат проверени, но за пленниците има видеодоказателства: кадри, в които руски войници обясняват, че са били принудени да воюват срещу украинците. Един пленник дори казва, че вече е готов да се бие срещу Русия. Не е ясно обаче дали тези изявления са направени доброволно.

Давид срещу Голиат

По всичко личи, че бойният морал на защитниците на Украйна е по-висок от този на агресорите. Украинците се бият като Давид срещу Голиат, докато руските войници внезапно се натъкват на една реалност, която диаметрално се различава от кремълската пропаганда. На тях им се казваше, че ще бъдат посрещнати с хляб и сол от възторженото население, което иска да се освободи от "фашистите", но вместо това руската войска се сблъсква с една добре подготвена украинска армия - и с население, което е готово за съпротива. Дори невъоръжени украинци се изправят срещу руските танкове.

Редом с редовната украинска армия в отбраната на страната вече участват десетки хиляди хора, организирали се в отряди за самоотбрана, които защитават родните си места. Очевидно кадрите от руските атаки срещу големите украински градове подсилват мотивацията на хората да се противопоставят срещу агресора с всички средства. Руските окупатори няма какво особено да спечелят в Украйна, докато украинците могат да загубят всичко.

Освен военните проблеми в самата Украйна, Кремъл има и достатъчно други ядове: въпреки ядрената заплаха на Путин, държави от НАТО продължават да доставят оръжие на Украйна, затягат се и санкциите срещу Русия. Хакери също обявиха война на руското правителство и вече успяха да блокират редица правителствени сайтове на Москва. А това е същинско унижение за Кремъл.

Да не забравяме освен това, че в редица руски градове се провеждат антивоенни демонстрации. Срещу войната открито протестират и хора на изкуството и учени. Руски спортисти също се включват в протестите срещу инвазията.

В същото време по руските държавни медии върви една тежко изкривена картина на случващото се, която постепенно губи всякаква връзка с реалността. Там не говорят за война, а за "спецоперация". А в първите дни от войната никой не съобщаваше за руски жертви.

Но картонената кула от лъжи на руската пропаганда съвсем скоро ще се срути, защото Путин може и да контролира държавните медии като оръжие в информационната война, но в епохата на социалните мрежи няма как да се установи тотален контрол върху информационните потоци. С други думи, въпрос само на време е кога широката публика в Русия ще започне да гледа видеата с убити или пленени руски войници в Украйна и с опожарени военни конвои. И именно в този момент настроението в страната може да се обърне.

Путин едва ли ще отстъпи

За Путин казват, че е добър тактик, а подготовката му за войната срещу Украйна наистина беше като по учебник. Той систематично нагнетяваше напрежението, през цялото време лъжеше международната общност, измами редица западни лидери, създаде си претекст за нападение - и удари Украйна.

Бившият кагебеец няма никакви скрупули - нито по отношение на противниците зад граница, нито пък към опонентите в собствените редици. Всички видяха например как унижи шефа на собственото си разузнаване. Но Путин навярно се е обградил с прекалено много кимащи глави, а когато няма спор, когато няма конструктивна дискусия, когато не се отчитат различни гледни точки, тогава решенията често пъти се оказват грешни. В случая грешните решения се взимат еднолично от Путин, който очевидно сериозно е подценил настроенията в Украйна и готовността на украинците за съпротива.

Досега Украйна сякаш съумява да спре бързото напредване на руските войски. Путин може да засили военните нападения, може да започне да нанася още по-безогледни удари, може да премине и към въздушна война, за да намали собствените си загуби. Той вече се закани, че който се изправи на пътя му, ще понесе небивали последствия. Да, натискът над Путин расте, но той едва ли ще отстъпи. По-скоро точно обратното.

Патрик Гензинг (АРД), Дойче веле

 

 

 

#Владимир Путин #провал #война #Русия-Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"