Когато и преводачите плачат: Разтърсващото слово на Зеленски пред ЕП (ВИДЕО)

Когато и преводачите плачат: Разтърсващото слово на Зеленски пред ЕП (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Днес ЕС прие за разглеждане заявката на Украйна за член на евросъюза. "ЕС има дълъга история и е трън в петата на автократите. Ще настоявам за забрана всеки представител на Кремъл да влиза в ЕС. Агресорите и войнолюбците нямат място тук. Европа не може да продължи да разчита на газа на Кремъл. Трябва да удвоим усилията си за диверсификация, не може да продължим да приемаме парите на Кремъл и да се правим, че това не е обвързано с условия. Не можем да приемаме повече олигарси в нашите големи градове, яхтите им не могат да акостират в нашите пристанища . Не можем да продаваме паспорти на приятелите на Путин, с които те да заобикалят нашите мерки. Трябва да се борим срещу кампанията за дезимформация на Кремъл . Не можеш да бъдеш неутрален, стоейки между огъня и пожарната команда!" заяви Мецола. 

Изявлението й бе прието с аплодисменти, а целият Европарламент се изправи на крака. След това по видеовръзката в сесията на парламента се включи президента на Украйна Зеленски. 

„Скъпа госпожо председателстваща,  чудя се как да се обърна към хората, към които говоря – добър ден, утро или вечер. Всеки ден за някой това е последният ден. Днес се изказвам от името на моите съграждани, които защитават страната, като плащат най-високата цена, за да  защитават свободата.

Радвам се, че чух Вашето слово, че чух това, което казвате. Усещам общата нагласа,  че вие сте единни – всички държави в ЕС.

Жалко е, че ние плащаме тази висока цена, това е трагедия -  хиляди са убити. Имаме две революции, една война и  5 дни на руска инвазия, тотална инвазия.  Аз не чета моето изказване то не е написано на хартия, хартията в нашата страна свършва, това е действителността. Вярвам, че днес жертваме живота си заради свободата, да сме равни, да сме такива като вас.

Украинският народ – жертваме него, най-ценното, което имаме, най-високата цена, която може да платим, за да бъдем свободни.

Често казваме, че ще победим. Може да видите с очите си онова, което се случва. Ще победим, убеден съм, че това ще се случи. Украйна е избрала да върви по пътя на Европа, това е основният наш стремеж – искам да чуя това и от вас, да може всички ние да го чуем, че подкрепяте украинския избор.

Днес се случи нещо страшно трагично -  две ракети паднаха в центъра на Харков. Това е един прекрасен град с 20 университета, който винаги е отдавал почти на младостта и образованието.  В него се намира и Площада на свободата, който е най-големият в страната. Две ракети паднаха на него и убиха десетки -  това е цената на свободата, това е цената, която плащаме.

Всеки един площад от днес в Украйна, независимо какво име носи, ще се казва Площад на свободата!  Никой няма да ни сломи, ние сме силни, ние сме украинци! Искаме да видим, че децата ни са живи. Вчера загинаха 16 деца. Путин ще продължи да твърди, че това е някаква специална операция срещу военна инфраструктура. Има ли деца, там където има военна инфраструктура? 16 деца загинаха…

Украинците сме готови да се борим за своите права и свободи, за живота и оцеляването си, това е висшата мотивация у нас. Ние имаме желание да сме равнопоставени членове на ЕС. Ние демонстрираме това, ЕС ще бъде по-силна с нас, а без вас, ние ще останем сами.

Ние показахме своята сила, ние сме като вас, докажете, че вие сте с нас. Докажете, че няма да ни обърнете гръб, докажете, че вие наистина сте европейци!  Тогава животът ще възтържествува над смъртта, а  светлината над мрака. Слава на Украйна!”

#Зеленски #Украйна #война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"