Чешки кинофест отне награда на Емир Костурица

Чешки кинофест отне награда на Емир Костурица
A A+ A++ A

Чешкият фестивал "Фебиофест" реши да отнеме наградата "Кристиан" на сръбския режисьор Емир Кустурица.

Решението за отнемане на наградата на Кустурица е взето, защото на 21 февруари, още преди началото на нахлуването на Русия, режисьорът се е съгласил да заеме поста главен режисьор на Централния академичен театър на руската армия. Директорът на "Фебиофест" Камил Спахил заяви, че инициативата за отнемане на наградата на Кустурица е била предложена от Феро Фенич, основател и почетен председател на фестивала. 

През 2017 г. Кустурица получи наградата "Кристиан" за принос към световното кино. Още тогава обаче Фенич се противопостави на наградата. Днес той призова колегите си да последват примера му и да отнемат наградата на Кустурица.

Емир Кустурица е известен югославски и сръбски филмов режисьор и актьор, носител на награди от най-големите европейски филмови фестивали, включително две "Златни палми" от фестивала в Кан. Той е кавалер на Ордена на Почетния легион и чуждестранен член на Академията на науките и изкуствата на Република Сръбска.

На 21 февруари Кустурица прие предложението на руския министър на отбраната Сергей Шойгу да заеме поста главен директор на Централния академичен театър на руската армия.  

Източник:БГНЕС
 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"