Хакерска група е използвала Фейсбук, за да атакува първите хора на Украйна

Хакерска група е използвала Фейсбук, за да атакува първите хора на Украйна
A A+ A++ A

Компанията "Мета Платформс" съобщи, че хакерска група е използвала Фейсбук, за да атакува няколко публични фигури в Украйна, включително известни представители на въоръжените ѝ сили, политици и журналист, предадоха Ройтерс и БТА

В публикация в блог от днес "Мета" приписа хакерските действия на група, известна като "Гоустрайтър" (Ghostwriter), която според компанията успяла да придобие достъп до профилите на мишените в социалните мрежи. "Мета" допълни, че хакерите опитали да качат от тези профили видеа в Ютюб, представящи украинската армия като отслабена, включително клип, в който се твърди, че показва как украински войници излизат от гора и развяват бяло знаме, за да се предадат.

"Мета" допълни, че през последните 48 часа е премахнала около 40 фалшиви профила, групи и страници във Фейсбук и Инстаграм, действали от Русия и Украйна и нападали хора в Украйна.

Говорител на Туитър заяви, че тази социална мрежа също е блокирала над десет профила, както и споделянето на няколко линка заради нарушаване на правилата на платформата. Компанията допълни, че разследването ѝ е показало, че тези профили са от Русия и са опитвали да подкопаят обществения дебат за конфликта в Украйна.

В петък украински представители от сферата на киберсигурността заявиха, че хакери от съседен Беларус атакуват личните имейли на украински военни.

#хакери #Урайна #война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »