Какво е SWIFT и може ли Западът да "замрази" Русия извън международните плащания

Какво е SWIFT и може ли Западът да "замрази" Русия извън международните плащания
A A+ A++ A

Европейският съюз, заедно със Съединените щати и други западни партньори, обяви допълнителни санкции срещу Русия за нейното нахлуване в Украйна, включително отрязване на редица руски банки от системата за междубанкови плащания SWIFT.

SWIFT е основната международна мрежа за плащания в света.

Ето повече за това какво прави и защо има значение:

Какво е SWIFT

SWIFT или "Общност за световна междубанкова финансова телекомуникация" е защитена система за съобщения, която улеснява бързите трансгранични плащания, като прави международния търговски поток да тече плавно.

Банките, които се свързват със системата SWIFT и установяват взаимоотношения с други банки, могат да използват SWIFT съобщения за извършване на плащания.

Съобщенията са защитени, така че инструкциите за плащане обикновено се спазват без допълнителни въпроси. Това позволява на банките бързо да обработват големи обеми транзакции.

Той се превърна в основен механизъм за финансиране на международната търговия. През 2020 г. около 38 милиона SWIFT "FIN съобщения" са били изпращани всеки ден през платформата SWIFT, според годишния преглед за 2020 г. Всяка година трилиони долари се прехвърлят с помощта на системата.

Кой притежава SWIFT

SWIFT, основана през 70-те години на миналия век, е кооперация от хиляди институции-членки, които използват услугата.

Базирана в Белгия, SWIFT отчете печалба от 36 милиона евро през 2020 г., според годишния си преглед за 2020 г. Тя се управлява основно като услуга на своите членове.

Защо изключването от SWIFT е толкова сериозно

Изключването на руски банки от SWIFT ограничава достъпа на страната до финансовите пазари по целия свят.

За руските компании и физически лица ще им е по-трудно да плащат за внос и да получават пари за износ, да вземат заеми или да инвестират в чужбина.

 

Руските банки биха могли да използват други канали за плащания като телефони, приложения за съобщения или имейл. Това ще им позволи да извършват плащания чрез банки в страни, които не са наложили санкции, но тъй като алтернативите вероятно ще бъдат по-малко ефективни и сигурни, обемът на транзакциите може да спадне и разходите да се повишат.

Как изключването на Русия от SWIFT ще засегне другите страни

Износителите биха сметнали продажбата на стоки в Русия за по-рискована и по-скъпа.

Русия е голям купувач на промишлени стоки. Холандия и Германия са вторият и третият по големина търговски партньор, въз основа на данни на Световната банка, въпреки че Русия не е в топ 10 на експортния пазар за нито една от страните.

Чуждестранните купувачи на руски стоки също биха се затруднили, което потенциално ги накара да търсят алтернативни доставчици.

Но когато става дума за руски петрол и газ, чуждестранните купувачи може да се затруднят да намерят заместващи доставчици.

Русия е основният доставчик на суров петрол, природен газ и твърди изкопаеми горива за ЕС, според Европейската комисия.

Обвързан ли е SWIFT с икономическите сакции

SWIFT е обвързана с правилата на Белгия и Европейския съюз, които включват икономически санкции.

Уебсайтът на SWIFT казва: "Докато санкциите се налагат независимо в различни юрисдикции по света, SWIFT не може произволно да избира режима на санкции на коя юрисдикция да следва".

През март 2012 г. Европейският съюз забрани на SWIFT да обслужва ирански фирми и лица, които са били санкционирани във връзка с ядрената програма на Техеран. Списъкът включваше централната банка и други големи банки.

#SWIFT

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"