ARD: Всички в ЕС затварят небето си за руски авиокомпании

ARD: Всички в ЕС затварят небето си за руски авиокомпании
A A+ A++ A

Всички страни в ЕС затварят небето си за руски авиокомпании, съобщи Матиас Дайс от германската тв ARD Матиас Дайс. Дайс се позовава на "надежден източник" . Flightradar съобщи, че германските граждански самолети обръщат над Русия и се връщат обратно.

По-рано днес Русия затвори небето си за авиокомпаниите на България, Полша и Чехия, съобщи Медуза. Това е ответна мярка, тъй като снощи така постъпиха трите страни.

България въведе забрана за излитане, кацане и навлизане на руски самолети във въздушно пространство на страната. Това съобщи Министерството на транспорта.  Забраната е в сила от 00.00 на 26 февруари. Въздухоплавателни средства с лиценз, издаден от Руската федерация, не могат да навлизат в суверенното въздушно пространство на България, включително въздушното пространство над териториалните води, гласи решението. 

Мярката  се предприема във връзка с изострянето на военния конфликт и в знак на солидарност с Украйна, посочват от министерството. Така България стана поредната европейска държава, която затваря небето си за руски самолети.

Първа бе Великобритания. А след България, Полша и Чехия същата процедура стартираха Румъния и трите балтийски републики.

Междувременно ЕС взе решение да включи в пакета санкции и продажбата на самолети и на авиооборудване на руски компании. 

"Забраняваме продажбата на самолети, резервни части и оборудване на руски авиокомпании. Това ще доведе до влошаване на състоянието на ключов сектор от руската икономика и на свързаността на страната. Три четвърти от сегашния търговски въздушен флот на Русия е построен в Европейския съюз, САЩ и Канада. Така че това сериозно зависи от нея", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"