БСП: Изборната машина на ГЕРБ засече

БСП: Изборната машина на ГЕРБ засече
„Защо добре смазаната изборна машина на ГЕРБ засече? Това показва, че въпреки манипулациите и лъжите хората не вярват вече на ГЕРБ", посочи Николова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Идва антиГЕРБ вълна, страхът е преодолян, заяви Катя Николова, секретар на изпълнителното бюро на националния съвет на БСП и председател на Обединението на жените-социалистки в партията.

Това нейно обобщение бе по повод проведените в неделя частични избори в 10 населени места в страната.

На тях ГЕРБ не печели никъде, в 3 от тях печели БСП – Калофер, Батак и Хърлец, а на едно отива на балотаж, уточни тя.

Това показва, че въпреки многото социологически изследвания, които показват преднината на ГЕРБ пред останалите политически сили, тези избори са най-доброто социологическо изследване – реалният вот на хората, каза още Николова, цитирана от БГНЕС.

Тя даде пример с най-големия успех на левите – в Калофер, където ГЕРБ са трета политическа сила и печелят едва 42 гласа при положение, че на последните избори са имали 216 класа, а БСП сега имат 88% от вота.

„Защо добре смазаната изборна машина на ГЕРБ засече? Това показва, че въпреки манипулациите и лъжите хората не вярват вече на ГЕРБ", посочи Николова.

„На частичните избори бе използван криминалният контингент и мутрите, но това не помогна на управляващите. Не спечелиха и въпреки, че използваха централния и местния апарат на администрацията. Те не спечелиха и въпреки преобладаващия брой членове от ГЕРБ в комисиите. В Хърлец, в една от секциите, когато видяха, че губят те не искаха да съставят и да подпишат протокола и ако не беше натиска на хората и сезирането на ЦИК нямаше да го има", добавиа тя.

Организационният секретар на националния съвет на БСП Красимир Янков на свой ред обясни, че е имало опити за манипулация на вота.

„За Хърлец, община Козлодуй имаше жалби за извозването на хора до избирателна секция с едни и същи МПС-та, жалба срещу т.нар. Ангел Попов-Главестия за физическа разправа с активист на БСП и за създаване на атмосфера на страх. Има жалба и срещу областния управител и срещу кмета на община Козлодуй, които в изборния ден са съпроводили кандидата на ГЕРБ и са провеждали разговори с избиратели", разказа той.

„Говорим за системни нарушения, които се повтарят на много места с цел подмяна на резултатите. Очертан е моделът на симбиозата на мутренски методи, властови и криминален натиск за получаване на изборен резултат, правени до сега по демократични стандарти. Не трябва да допуснем никога повече правене на избори по модела ГЕРБ", каза още Янков.

От своя страна Явор Гечев, председател на Младежкото обединение в БСП, изрази същото мнение като колегите си.

„Изборната машина на ГЕРБ засече", категоричен бе председателят на младите социалисти.

#Катя Николова #ГЕРБ #БСП #избори #Калофер #Батак #Хърлец #ЦИК #Красимир Янков #Козлодуй #Ангел Попов-Главестия #Явор Гечев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"