Разтърсващата реч на Зеленски към украинци и руснаци

Разтърсващата реч на Зеленски към украинци и руснаци
A A+ A++ A

Публикуваме пълния текст на видеообръщението на президента на Украйна Володимир Зеленски към украинци и руснаци, произнесено късно снощи.

„Велики хора на велика страна! Както обещах, обръщам се към вас – накратко и открито. Днес укрепихме отбраната и сигурността на държавата си, за да подсигурим тила на войниците, които ни защитават. Въведохме извънредно положение за 30 дни в цяла Украйна. Това решение беше подкрепено от 335 депутати. Върховната Рада прие пакет от решения за отпускане на допълнителни средства за финансиране на отбранителния сектор.

Утре (б. р. днес) всички депутати ще отидат в регионите си, за да подкрепят народа ни. Нашите международни партньори са мобилизирани да помогнат на Украйна. Ние успяхме да ги убедим да наложат санкции. Задействан е допълнителен пакет от санкции срещу Русия, а днес САЩ наложиха санкции срещу Северен поток-2.

Европейският съюз също одобри пакет от мерки срещу Русия. Правителствата на Япония и Австралия също наложиха санкции. Разговарях с министър-председателя на Холандия Марк Рюте. Той увери, че страната също готви рестрикции срещу Русия.

Днес в Киев се срещнах с президентите на Полша и Литва Анджей Дуда и Гитанас Науседа. След срещата подписахме съвместно изявление. В него се посочва, че нашите полски и литовски приятели подкрепят предоставянето на статут на Украйна на кандидат за членство в ЕС.

Призовахме Общото събрание на ООН да предприеме конкретни действия – да изпрати международна мироопазваща мисия в Украйна. Срещнах се с представители на крупния бизнес у нас - всички са в Украйна, заедно с екипите си. Те работят за защитата на Украйна. Споразумяхме се с всички политически сили, че Върховната Рада трябва да одобри пакет от икономически закони в близко бъдеще. Благодаря на всички, които помагат на Украйна. Продължаваме да работим!" - каза Зеленски.

Президентът на Украйна се обърна и към руснаците:

„Днес инициирах телефонен разговор с президента на Руската федерация. Резултатът е - тишина. Въпреки че тишина трябва да има в Донбас. Затова днес искам да се обърна към всички граждани на Русия. Не като президент.

Обръщам се към руските граждани като гражданин на Украйна.

Делят ни 2000 км обща граница. До нея днес стоят вашите войски, почти двеста хиляди войници. Хиляди бойни машини. Вашето ръководство одобри крачката, която правят днес. Към територията на друга държава. И тази крачка може да бъде началото на голяма война на европейския континент.

Днес целият свят казва, че това може да се случи всеки момент. Всяка провокация, всяка искра, може да предизвика огън, който да изгори всичко. Казват ви, че този пламък ще донесе освобождение на народа на Украйна. Но украинският народ е свободен. Той помни миналото си и сам гради своето бъдеще. Изгражда, а не разрушава, както ви казват всеки ден по телевизията. Украйна във вашите новини и Украйна в реалния живот - това са две напълно различни държави. Основната разлика е, че нашата Украйна е истинската.

Казват ви, че сме нацисти. Но как хората, дали повече от осем милиона живота за победата над нацизма, могат да подкрепят нацизма? Как аз мога да бъда нацист? Кажете това на дядо ми, който прекара през цялата война в пехотата на съветската армия и загина като полковник в Независима Украйна.

Казват ви, че мразим руската култура. Как можеш да мразиш културата? Която и да било култура? Съседите винаги се обогатяват един друг с културата си. Това обаче не ни прави едно цяло, не ни „разтваря“ във вас. Ние сме различни, но това не е причина да сме врагове. Ние искаме сами да дефинираме и градим историята си. Мирно. Спокойно. Честно.

Казват ви, че ще заповядам да атакуват Донбас, да стрелят и бомбардират без въпроси. Но въпроси има и те са съвсем прости: Да стрелят по кого? Какво да бомбардират? Донецк, където съм бил десетки пъти? Виждал съм лицата и очите ви? "Артем", където съм се разхождал с приятели? Донбас-арена, където съм викал за нашите украински момчета на Евро? Паркът „Щербаков“, където заедно сме пирували, когато нашите момчета спечелиха? Луганск, където живее майката на най-добрия ми приятел? Мястото, където е погребан бащата на най-добрия ми приятел?

Забележете, обръщам се към вас на руски език, макар че никой в Русия не ме разбира. Тези улици, семейства, събития – всичко това за вас е чуждо. Непознато. За какво ще воювате? И срещу кого? Много от вас са били в Украйна. Много от вас имат близки в Украйна. Някои от вас са учили в украински университети. Били са приятели с украинци. Познавате нашия характер. Знаете какви са принципите ни. Известно ви е кое за нас е най-скъпо.

Вслушайте се в себе си. В гласа на разума. В здравния разум. Чуйте ни. Народът на Украйна иска мир. Властите в Украйна искат мир. Искат и го демонстрират. Правят всичко, което могат. Ние не сме сами. Украйна има подкрепата на много държави. Защо? Защото не става дума за мир на всяка цена. Става дума за мир и принципи. За справедливост. За международно право. За правото на самоопределяне. Правото сами да определяме бъдещето си. Правото на всяко общество на сигурност и правото на всеки човек да живее без заплаха.

Всичко това е важно за нас. Всичко това е важно за света. Знам със сигурност, че това е важно и за вас. Ние заявяваме: не ни е нужна война – нито студена, нито "гореща", нито хибридна. Но ако ни нападат, ако се опитат да ни отнемат страната, свободата, живота, живота на децата ни – ще се защитим.

Нахлувайки, вие ще виждате нашите лица. Не гърбовете ни, а лицата ни. Войната е огромно нещастие и това нещастие има своята цена. Във всеки смисъл. Хората губят парите си, репутацията си, стандарта си на живот. Губят свободата си. Но най-важното е, че хората губят близките си. Губят себе си. Във време на война никога нищо не стига. Което е достатъчно, има своите лихви – болка, кръв, смърт. Десетки хиляди километри смърт.

Казват ви, че Украйна е заплаха за Русия. Това не е било в миналото, не съществува сега и няма да съществува в бъдеще. Искате гаранции за безопасност от НАТО? И ние искаме гаранции за безопасността ни – от вас, от Русия, от другите гаранти на меморандума от Будапеща.

Днес ние сме извън отбранителните алианси. Безопасността на Украйна е свързана с безопасността на съседите ни. Затова днес говорим за безопасността на цяла Европа, но нашата главна цел е мирът в Украйна и безопасността на нашите граждани. За това сме готови да преговаряме със всички, включително и с вас.

В различни формати, на различни места. Войната ще отнеме гаранциите за всички. Вече никой няма да има гаранции за сигурност. Кой ще пострада най-вече от това? Хората. Кой не иска това повече от всичко? Кой може да не го допусне. Хората. Има ли такива хора сред вас. Аз съм убеден, че има - обществените дейци, журналистите, музикантите, актьорите, спортистите, учените, лекарите, блогърите, стендъп комиците, тиктокърите и много други. Обикновените хора. Мъжете. Жените. Старците. Децата. Бащите. И най-вече майките! Както и хората в Украйна. Както и властите в Украйна, колкото и да се опитват да ви убедят в противното.

Знам, че моето обръщение няма да бъде показано по руска телевизия. Но гражданите на Русия трябва да го видят. Те трябва да научат истината. Истината, че това трябва да спре. Докато не е късно. И ако ръководството на Руската федерация не иска да седне на преговори с нас, може би ще пожелае да преговаря с вас.

Искат ли руснаците война?* Много бих искал да отговоря на този въпрос. Но отговорът зависи само от вас, граждани на Руската федерация.

*Препратка към популярната песен "Хотят ли русские войны?" - б.р.

#Украйна #Зеленски #реч #война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »