AES Geo Energy ще строи втори вятърен парк

AES Geo Energy ще строи втори вятърен парк
Международната компания AES Geo Energy планира да построи втори ветроенергиен парк край Каварна. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Международната компания AES Geo Energy планира да построи втори ветроенергиен парк край Каварна.

Компанията проектира парк край Силистра, има намерение да получава електричество от силата на вятъра и в Турция, съобщи управителят на българо-германското дружество Geo Power Томас Функе, цитиран от БТА.

Преди година и половина AES Geo Energy – съвместно дружество между американската енергийна компания AES и българо-германското Geo Power, завърши най-големия в Югоизточна Европа ветроенергиен парк „Свети Никола“ с инсталирана мощност 156 мегавата, припомни Томас Функе.

Той посочи, че паркът все още не работи с пълен капацитет, а с 80 на сто от планираната мощност заради проблеми с присъединяването на произведената електрическа енергия.

Управителят на Geo Power обясни, че в момента на пуска НЕК не била готова да приеме произведената от силата на вятъра енергия. Това според него може да стане след завършването на две подстанции - в каварненското село Видно и край град Добрич.

За да ускори работата по реализирането на проекта, Geo Power участва в закупуването на земята за съоръженията и в строителството на новия електропровод.

„Когато се уверим, че НЕК е в състояние да присъедини към националната енергопреносна мрежа цялата произвеждана от нас електроенергия, в рамките на година – година и половина ние ще сме готови да построим новия парк“, каза Томас Функе.

Към персонала е назначен и биолог, който наблюдава и се грижи за безопасността на птиците. В близост до площадките на ветрогенераторите, които са разположени върху площ от 60 кв. км, се намира Виа Понтика - един от главните маршрути на миграция на птиците от Европа към Африка. Този маршрут следват много видове грабливи, водолюбиви и пойни птици, както и изключително редките видове царски орел, египетски и белоглав лешояд.

Германският специалист се позова на официално проучване за опазване на птиците на американския континент, което сочи, че броят на птиците, убити от вятърни турбини, е едва 0,03 на сто от броя птици, убити от домашни котки. Според статистиката, ако една котка през живота си унищожава от 5 до 100 птици, то една вятърна турбина става причина да загинат от нула до две птици.

Управителят на Geo Power каза, че работи в областта на вятърните проекти от 1998 г. В България идва през 2003 г., когато в страната още няма законодателство за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ).

През 2006 г. към Geo Power се присъединява американската енергийна компания AES и се учредява AES Geo Energy. Томас Функе преживява зората на вятърната енергетика у нас, която някои сравняват със златната треска в средата на XIX век в САЩ.

Функе отбеляза, че за година и половина, откакто е пуснат в експлоатация, специалистите от ветроенергийния парк край Каварна са натрупали ценна информация за „поведението“ на енергопреносната мрежа в различен режим на работа на ветрогенераторите. Наблюденията им са систематизирани и ще им послужат, когато централата достигне проектната си мощност.

Паркът „Свети Никола“ се обслужва от 6-7 души плюс 18-20 техници – представители на фирмата – производител на турбините.

#Добрич #Силистра #Русе #парк #компания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"