Ужасът от атаката! Какво се случва с българите в Украйна?

Ужасът от атаката! Какво се случва с българите в Украйна?
A A+ A++ A

Над 4000 българи вече са поискали евакуация от Украйна, настаняваме ги в хотели, заяви Радев. Той се обърна към всички българи в Украйна, както и украинци, че могат да разчитат на страната ни и да бъдат транспортирани безопасно.

"В Киев имаше взривове. По предварителна информация няма жертви. Взривове имаше и в Одеса, и в Харков. Призоваваме за спокойствие. Министърът на външните работи обяви, че вече има мобилизация и работа ще има оперативния щаб", съобщи пред БНР Антон Кисе, украински политик от български произход, депутат във Върховната Рада на Украйна.

В ефира на националното радио се включи и доц. Даниел Бенатов, който живее в Киев. "Опасяваме се от дефицити на ток и петрол, има много хора на бензиностанциите. Засега извикват хора с военни навици от войната в Донбас и професионални военни от запаса, засега такива хора са мобилизирани. Най-страшното е паника, паника е по-опасна от експлозия", каза той.

В украинската столица Киев има опашки пред бензиностанции и банкомати, тъй като хората се опитват да напуснат града, разказа Татяна Доценко - преподавател в Киевския университет "Тарас Шевченко". "Всичко живо се изнася от Киев. Опашки на бензиностанциите, основно поемат към Западна Украйна. Банкоматите засега работят с големи опашки. До последно вярвахме, че на ниво дипломация ще се разреши въпроса. Не сме го очаквали наистина. Паниката се усеща, за съжаление", сподели Доценко.

Николай Златов живее в село Михайловка, Одеска област. "В селата е спокойно. Ракетите бият по градовете. Близките ми в Одеса са чули взривове, противовъздушната отбрана. Тук призовават за спокойствие и хората да си стоят вкъщи", каза Златов.

Бесарабската българка Татяна Станева, режисьор и продуцент, която живее в Киев, обяви, че се чуват сирени и се търсят бомбоубежища. "Събираме документи. Президентът въведе военно положение, но успокоява хората, армията контролира. Помолиха ни, ако не е необходимо, да не напускаме домовете си. Но има задръствания по улиците. Полетите са забранени. Не знам дали е по-добре да не изчакаме, преди да избягаме от Киев. Най-безопасно е на село, в големите градове може да няма ток, вода", предупреди тя.

#българи #Украйна #Русия #война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »