ЕК: Българи и румънци все по-далеч от труда във Великобритания

ЕК: Българи и румънци все по-далеч от труда във Великобритания
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Българите и румънците все по-трудно намират работа във Великобритания, тъй като е регистриран спад на заетостта им през последната година, призна Европейската комисия.

Българите, които срещат трудности при кандидатстване за работа във Великобритания, да се обръщат към местните съдилища, посъветва еврокомисарят по социалните въпроси Ласло Андор, предаде БНР.

Андор препоръчва това в отговор на писмено запитване от евродепутата Ивайло Калфин, провокирано от сигнали на българи за растящи затруднения при кандидатстване за разрешителни за работа на Острова.

Българи са писали до Калфин, че се сблъскват с все повече процедурни пречки при подаването на документите и насрочването на интервюта с местните власти, както и че молбите им не се разглеждат в законоустановения шестмесечен срок.

В отговор комисар Андор посочва, че достъпът на българи до британския трудов пазар все още се регулира от местното законодателство, което не е дискриминация, противоречаща на европейското право.

Питането на Ивайло Калфин е отправено преди появата на информациите за евентуален визов режим за работници от България и Румъния - идея, която според евродепутата е напълно недопустима и ще срещне сериозна европейска съпротива.

Междувременно говорителят на Европейската комисия по въпросите на социалната политика Джонатан Тод заяви, че Великобритания никога не е искала промяна на европейските договори, която да допуска ограничаване на свободното движение на работници.

По-рано в понеделник външният министър Николай Младенов увери, че няма никаква вероятност Великобритания да въведе визи за българи.

Така той коментира думите на британския вътрешен министър Тереза Мей в интервю за лондонския вестник „Сънди таймс“, че „трябва да бъде ревизирана директивата за свободно движение на хора, гарантираща на 500 милиона граждани на страните от ЕС право да пътуват свободно в съюза“.

Николай Младенов определи това изявление като предизборна агитация и подчерта, че от 2014 г. ще отпаднат всички ограничения за работа в страните от ЕС.

#ЕС #ЕК #Европейския съюз #Европейска комисия #българи #румънци #България #Румъния #Великобритания #министър на външните работи #Николай Младенов #работа #визи #говорител на Европейската комисия по въпросите на социалната политика #Джонатан Тод

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »