Българската мафия старателно е подбрала „Креди сюис“

Българската мафия старателно е подбрала „Креди сюис“
A A+ A++ A

Швейцарската прокуратура представи днес пред Федералния наказателен съд в Лозана обвинителния акт за пране на пари в процеса срещу банка "Креди сюис" (Credit suisse) и четирима обвиняеми, съобщи швейцарската агенция за финансова информация А Ве Пе (AWP), цитирана от БТА. В документа изрично е подчертано, че мрежа от български трафиканти на кокаин старателно е избрала тази банка.

Федералният прокурор Люк Лемгрубер отправи остри обвинения срещу "Креди сюис", изтъквайки, че през 2004 г., когато банката установява връзки с мрежата, нейният бос Евелин Банев вече бил със съмнителна репутация. Само между 2005 и 2006 г. са били иззети 18,8 тона кокаин, оценяван на 30 милиона долара на тон (564 млн. долара - б.р.), посочи той. 

Разследването на българското правосъдие е установило, че мрежата старателно е подбрала "Креди сюис" и една австрийска банка, уточни прокурорът. В тези учреждения, които имали репутацията, че не контролират произхода на парите, работели българи.

След това обвинителят представи дейността на престъпната мрежа в няколко страни - България, Испания, Италия и Румъния - и произнесените присъди.

Според прокуратурата банката и нейна бивша служителка, която също е обвинена, не само са извършвали пране на пари, но и са възпрепятствали правосъдието.

Процесът срещу "Креди сюис" започна преди две и половина седмици пред Наказателния съд. Сред обвиняемите са двама българи, един швейцарски банкер и бившата сътрудничка на банката. Съдебните заседания ще продължат до края на февруари.

Банев, срещу когото не са повдигнати обвинения в Швейцария, бе осъден за наркотрафик в Италия през 2017 г., а след това и в България през 2018 г. за принадлежност към организирана престъпна група, участвала в трафик на тонове кокаин от Латинска Америка. Той се укриваше, но беше арестуван през септември в Украйна. България иска неговата екстрадиция с червен бюлетин от Интерпол.

ШВЕЙЦАРИЯ - В ЧЕРЕН СПИСЪК

Трите най-големи групи в Европейския парламент настояват ЕС да прецени дали Швейцария трябва да бъде категоризирана като страна с висок риск за пране на пари и финансови престъпления заради разкрития за практиките в банка "Креди Сюис, пише британският вестник "Гардиън", който участва в международно журналистическо разследване "Швейцарски тайни".

Говорителят по икономическите и паричните въпроси на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) поиска в понеделник Европейската комисия да преразгледа дали Швейцария представлява заплаха за финансовата цялост на блока. "Констатациите на "Швейцарски тайни" сочат огромни недостатъци на швейцарските банки, когато става въпрос за предотвратяване на прането на пари", каза координаторът на ЕНП по икономически въпроси Маркус Фербер. "Когато швейцарските банки не прилагат правилно международните стандарти за борба с изпирането на пари, самата Швейцария се превръща във високорискова юрисдикция", заяви той.
Във вторник говорители на социалистите и либералите, втората и третата по големина група, представляваща съответно левите и левоцентристите в парламента, изразиха подкрепа за този ход.

Това може да означава, че Швейцария ще бъде добавена към черния списък на ЕС за държави с висок риск от пране на пари, като Иран, Сирия и Северна Корея, писа "Гардиън".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"