Заложник, държан в магазин в Амстердам, е българин

Заложник, държан в магазин в Амстердам, е българин
A A+ A++ A

Заложникът, който беше държан при обир на магазин на технологичен гигант в Амстердам, е 44-годишен българин, предаде БТА. Полицията не разкрива самоличността му.

Въоръженото нападение във вторник продължи около 6 часа, преди похитителят да бъде заловен от полицията. Той е 27-годишен мъж от Амстердам. За да пусне заложника, похитителят поискал откуп от 200 милиона евро в криптовалута. Той заплашвал, че ако не ги получи, ще се самовзриви. Оказа се, че действително е носел жилетка с експлозиви, но, за щастие, те не са избухнали. Нападателят произвел и изстрели срещу полицаите.

Нападателят е бил обезвреден, след като напуснал сградата, за да последва българина, който успял да избяга, съобщи полицията. По време на гонитбата полицейска кола блъснала похитителя. Той е откаран в болница със сериозни травми.

На пресконференция в сряда сутринта началникът на полицията в Амстердам Франк Пау похвали заложника за бързата му реакция. "Той е действал за части от секундата и се е измъкнал. Ако не беше направил това, нощта можеше да бъде много дълга и неприятна", коментира Пау. И уточни, че българинът не е служител на магазина на Apple.

Преди това десетки хора успели да избягат от магазина невредими, съобщиха местни медии. Полицията не дава информация за точния им брой. 

Сигналът за престъплението е подаден към 17.40 ч. местно време (18.40 ч. българско време) във вторник. Районът около магазина незабавно бил отцепен. 

#магазин #заложник #Амстердам #българин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"