Бургас изгражда фотоволтаичен парк край "Меден рудник"

Бургас изгражда фотоволтаичен парк край "Меден рудник"
A A+ A++ A

Фотоволтаичен парк ще бъде изграден край бургаския жилищен комплекс Меден рудник.

Това стана възможно след като с 46 гласа "за" и един "въздържал се", съветниците на Бургас днес разрешиха промяна на част от УПИ в местността "Кара баир", с цел инвестиционното намерение на Община Бургас. 

Извършени са предварителни проучвания за наличните възможностите за присъединяване на ВЕИ към електропреносната мрежа и това, че теренът е в близост до ел. подстанция, го прави много подходящ. Големината му е близо 54 дка. 

Очаква се на следващите сесии да бъдат предложени и други подходящи терени за изграждане на фотоволтаици – в Българово, в кв. Черно море и Южна промишлена зона.

„Искаме да бъдем по-сигурни и независими, ако цените на тока останат високи. Близо с 6 милиона е завишена цената на тока на общината и с около 5 милиона за дружествата, изпитваме сериозни финансови затруднения в момента. Взехме решение да се справяме сами и търсим начини“, заяви кметът Димитър Николов.

„В близост до кръста на хълма Шилото е едната предвидена локация, на добре ослънчен собствен терен на общината. Произведеното електричество може да се продава на свободния пазар. А с припечелените средства община Бургас да покрива финансовите си загуби от тройно увеличените през последните месеци сметки за улично осветление.

Ако бъде позволено да развие няколко такива собствени фотоволтаични парка, местната власт в Бургас няма да чака и да се моли за помощ на държавата, а ще се справи сама с инфлационния удар по бюджета й“, коментира Стефан Минчев от пресцентъра на общината.

#Бургас #Меден Рудник #фотоволтаичен парк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"