Млад иконом наследява милионите на Нора Нова

Млад иконом наследява милионите на Нора Нова
A A+ A++ A

Колоритната певица Ахинора Куманова, по-известна като Нора Нова, почина миналата седмица на достолепните 88 години. Под артистичния си псевдоним, с който бе позната на публиката, тя остава в историята като първата българка, участвала в музикалния конкурс на „Евровизия“ и влязла в западноевропейски класации. 

Нора бе сред най-заможните звезди и бизнес дами в родния елит. За богатството ѝ, възлизащо на милиони, се носеха години наред легенди. Сега обаче съдбата му е неясна и приближени до певицата смятат, че то ще попадне в ръцете на младия ѝ иконом, тъй като тя няма деца и наследници. Чаровният господин правел компания на Нора през последната година. Той се грижел за комфорта в дома ѝ на столичната ул. „Оборище“, намиращ се в съседство на мезонета на Лили Иванова, редовно “ пазарувал, водел я на разходки.

Нора бе собственичка и на друг луксозен апартамент в София, в близост до Руската църква, който закупила малко преди смъртта си. Богатството си тя натрупва благодарение на бизнес нюха си още преди десетилетия в Германия. За известен период от време Нора Нова беше собственичка на модна империя, в чийто апогей държеше цели 6 бутика в Мюнхен, като част от тях бяха в хотели от рода на „Хилтън“ и „Шератон“. Впоследствие отвори и изискан ресторант, а в годините преди завръщането си в България се занимавала с търговия с антики и мебели.

Ахинора е родена в семейството на баща дипломат и майка оперна певица. Част от детството си прекарва в Берлин, където баща ѝ е посланик по времето на цар Борис III. В ранна детска възраст майка ѝ умира. По време на войната с баща си и сестра си се завръщат в България. С настъпването на комунизма чичо ѝ е убит от Народния съд, а баща ѝ лежи два пъти в лагера Белене.

Впоследствие самата Ахинора е възприемана като „вражески елемент“ поради участието си в оркестъра „Джаз на оптимистите“. В този период тя се запознава с музиканти като Леа Иванова и Сашо Сладура. Става известна с песента си „ЦУМ, ЦУМ, ЦУМ“, която пожънва международен успех. Трудният житейски път на певицата продължава и по-късно, когато по време на Унгарските събития през 1956 г. лежи в затвора, а впоследствие бива насилствено разведена от първия си съпруг Паскал.

Успява да напусне България през 1960 г. след фиктивен брак по предложение на германец от ГДР, който я харесва на концерт и ѝ предлага да напусне страната. По-късно и двамата бягат от Източна в Западна Германия, където известно време са в бежански лагер. После се омъжва и развежда още веднъж. Връща се у нас след идването на демокрацията, но в последните години твърдеше, че прибирането ѝ в България е било грешка.

Вчера най-близките изпратиха Нора Нова в последния й път.

#Нора Нова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"