Зеленски: Границите на Украйна ще останат така както са, Европа да помага

Зеленски: Границите на Украйна ще останат така както са, Европа да помага
A A+ A++ A

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в проваляне на усилията за мир и изключи каквито и да било териториални отстъпки в обръщение към нацията в ранните часове на днешния ден, предаде Ройтерс.

Зеленски направи обръщението след решението на Русия официално да признае двата подкрепяни от Москва отцепили се региона в Източна Украйна за независими и да изпрати войски там, ескалирайки кризата, за която Западът се опасява, че може да разпали голяма война.

След като председателства съвещание на Съвета за национална сигурност Зеленски обвини Русия, че е нарушила териториалната цялост на Украйна и каза, че това може да означава, че Москва слага точка на мирните преговори в рамките на Минските споразумения, които целят на сложат край на конфликта в Източна Украйна. Украинският президент каза, че Украйна иска да реши кризата чрез дипломация, но че страната е готова да издържи на продължителен натиск.

"Ангажирани сме с мирния и дипломатически път, и само него ще следваме", каза Зеленски и добави: "Но ние сме на собствената си земя и не се страхуваме от нищо и от никого, на никого нищо не дължим, и на никого нищо няма да дадем"

Той призова за спешна среща на лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция, като призова съюзниците на Киев да предприемат мерки срещу Русия.

"Очакваме категорични и ефективни стъпки на подкрепа от нашите партньори", каза Зеленски и допълни: "Много е важно да видим кой ни е истински приятел и партньор, а кой ще продължи да плаши Руската федерация с думи".

Украйна е получила уверения за "решителен и обединен" отговор от Европейския съюз срещу Русия, каза днес украинският външен министър Дмитро Кулеба след разговор с шефа на европейската дипломация Жозеп Борел.

"Споделяме една и съща оценка за незаконните действия на Русия", допълни дипломатът.

Зеленски написа в Twitter също, че планува разговори с турския президент Реджеп Ердоган и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Зеленски вече разговаря с американския президент Джо Байдън и британския премиер Борис Джонсън.

По-рано външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба съобщи, че Киев иска свикване на Съвета за сигурност на ООН.

#Зеленски #ООН #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници