ВИДЕО Путин: Украйна не е съседка и страна, а колония! Признаваме отцепилите се републики

ВИДЕО Путин: Украйна не е съседка и страна, а колония! Признаваме отцепилите се републики
A A+ A++ A

Веднага ще бъде призната независимостта на отцепилите се от Украйна Донецка и Луганска народни републики, обяви руският президент Владимир Путин късно снощи.

Президентът подписа указ за признаването, както и договори за дружба и сътрудничество с ръководителите на двете отцепили се републики - Донецк и Луганск - Денис Пушилин и Леонид Пасечник.

В изявление след заседанието на съвета по сигурността на Руската федерация, държавният глава не спести обвиненията си както към западните държави, така и към управляващите в Киев.

Путин подчерта, че хората в Донбас „са се обявили срещу пещерния национализъм и неонацизма“ и до момента „Русия направи всичко, за да запази териториалната цялост на Украйна“, но „депутатите и президентите се сменят, но агресивният режим остава“.

Президентът обяви това във свое извънредно обръщение към руснаците. 

"Въпросът е много сериозен. Ситуацията в Донбас придоби критичен характер. Не искам да давам оценки, а да кажа следващите стъпки", добави той.

"Украйна не е съседна наша страна, а е неотделима част от нашата история, там са нашите близки и приятели. За да обясним действията на Русия и целите, които си поставяме, трябва да кажа няколко важни думи: Съвременна Украйна бе създадена изцяло от Русия. Сталин присъедини СССР и й даде някои земи, по-рано принадлежали на Румъния и Полша. През 1954 г- Хрушчов също й подари допълнителни земи. Така се сформира територията на съвременната Украйна", заяви президентът на Русия.

„Различни националистически движения в Украйна си приписват "завоюването на независимост". Разпадът на историческа Русия, обединена в СССР, тежи на тяхната съвест”, коментира Путин.

„Нашият народ призна геополитическата реалност, станала след разпада на СССР. Още от момента на обявяване на независимост на Украйна, Русия винаги й е помагала. По експертни оценки обемите на ежегодните кредити, които Русия е давала на Украйна от 1991 до 2013 г. е в размер на 250 милиарда долара. 100 милиарда долара е дала Русия по други линии на Украйна от 1991 г. насам”, каза още той.

Руският президент подчерта, че Русия помага и на всички бивши съветски републики.

Новите независими държави трябваше да се откажат от исканията си за членства в различни организации зад граница, посочи президентът и добави: „И въпреки това Русия винаги е сътрудничила с Украйна и е уважавала нейния интерес”.

„Така в 2011 г. двустранните ни връзки бяха в размер на 50 милиарда долара - много повече отколкото търговията й с ЕС преди пандемията. Вместо партньорство, Украйна започна да проявява безцеремонен характер. В Киев се опитаха дори да използват диалога с Русия като шантаж към Запада. С това украинските власти започнаха да трупат позитиви за себе си с абсолютно отрицание на всичко руско. Национализмът взе ръст, и украинците забравиха колко много им е помагала Русия”, коментира още той. 

#Владимир Путин #Русия #Украйна #ДНР #ЛНР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"