БСК: Бизнес средата определя инвестициите

БСК: Бизнес средата определя инвестициите
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Целта на законопроекта за насърчаване на инвестициите е да се преодолее спадът в инвестициите, както и да се насърчат инвестициите с висока добавена стойност, съобщиха от Българската стопанска камара (БСК).

Относно проекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите от БСК смятат още, че трябва да бъдат създадени и високопроизводителни работни места.

Основните предложения на камарата са да бъдат създадени възможности за насърчаване на инвестициите на общинско ниво, да бъде въведен допълнителен критерий за сертифициране - новоразкрити работни места, като с увеличаването на създадената заетост да се намалява изискваният размер на инвестицията.

Възстановяване на част от задължителните осигурителни плащания от инвеститора за новоразкритите работни места за определен период от време е друго предложение на БСК.

От камарата искат още чуждестранни граждани да пребивават в страната на основание на инвестиционната си дейност.

БСК подкрепя мерките за допълнително стимулиране на инвестициите, особено свързаните с насърчаване на разкриването на нови работни места.

В същото време от камарата коментират и някои опасности по законопроекта, които биха се появили при неправилно прилагане на предлаганите мерки.

Стимулирането на новоразкритите работни места може да доведе до освобождаване и последващо наемане на служители с цел ползване на преференциите.

Поради това от БСК смятат, че ускоряването на административното обслужване ще даде възможност за издаване на общински сертификати за насърчаване на инвестициите в отделни общини.

Акцентирането на стимули за нови работни места пък ще насърчи финансирането в трудоемките отрасли.

Наличните и предложени с проектозакона мерки са насочени единствено към едрия бизнес, смятат от БСК, като добавят, че малкият и средният бизнес остават извън обхвата на мерките, а точно той има нужда от подпомагане.

За второто тримесечие на 2012 г. на годишна база са загубени 93 хиляди работни места, което за икономиката е спад с 2%, а за сектора на микробизнеса спадът е 30%, сочат от БСК.

Според експертите от камарата спестяването на осигуровки от големите инвеститори ще намали техните разходи, но може да доведе до изкривяване на пазара и неконкурентоспособност на дребния предприемач, който, за да оцелее, ще бъде принуден да мине в сивия сектор.

Отсъства анализ на ефекта на вече прилаганите мерки за насърчаване на инвестициите, както и оценка на въздействието на всяка една от предложените нови мерки, коментират още от БСК.

БСК счита, че за инвеститорите са определящи освен ниските данъчни ставки и стимулите.

Това са преди всичко общата бизнес среда и нейната предсказуемост, изградената инфраструктура, наличието на квалифицирана работна ръка, стабилността на законодателната и съдебна система, отсъствието на бюрокрация и корупция, неучастието на държавата като играч на пазара, водещо до неговото деформиране.

Най-преките пътища за привличане на инвестиции са чрез стимулиране на публично-частните партньорства при изграждане на инфраструктурата и публичните услуги, въвеждане на електронен обмен при контакти и услуги на администрацията и облекчаване на достъпа до мостово финансиране с цел усвояване на евросредствата, обясняват от БСК.

#Българска стопанска камара #БСК #инвестиции #работа #бизнес #бизнес среда #преференции #проектозакон #закон #Закона за насърчаване на инвестициите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »