Байдън: Убеден съм, че Путин е решил да нападне

Байдън: Убеден съм, че Путин е решил да нападне
A A+ A++ A

Американският президент Джо Байдън смята, че руския президент Владимир Путин е взел решение за нахлуване в Украйна в рамките на следващите няколко дни, предаде БНР.

Това стана ясно от изявление на Байдън пред журналисти в Белия Дом.

Байдън цитира анализи на разузнаването като каза, че цел на Путин е столицата Киев. В изказването си, за първи път от началото на кризата, той борави с конкретика за очакванията от Путин.

От Белия Дом Байдън уточни, че Съединените Щати привличат вниманието към „плановете на Русия няколко пъти не защото искаме конфликт, а защото правим всичко по силите си да премахнем всякакви причини, с които Русия може да се оправдае за инвазия в Украйна.“

Американският президент говори за дезинформационна кампания, целяща публиката в Русия, в това число за украинско нападение в Донбас. Байдън каза, че за подобни твърдения няма доказателства и те противоречат на най-обикновената логика, a именно защо „украинците да изберат този момент, с над 150 хиляди военни по границата, за да ескалират“ конфликта.

Вашингтон е обезпокоен от ескалацията и разчита случващото се като решение на Путин да пренебрегне дипломацията, но „все още не е твърде късно (Русия – б.а) да го деескалира и да се завърне на масата на преговорите,“ заяви Байдън.

Една от възможностите е среща между държавния секретар Антъни Блинкън и руския му колега Сергей Лавров, но условието на администрацията на Байдън е Москва да не нахлва в Украйна.

Байдън направи изявлението си след разговор за кризата с лидери от Канада, Великобритания, НАТО и Европейския съюз, сред които президентите на Франция, Полша и Румъния, както и германския канцлер. Според Белия Дом по време на разговора лидерите са поели ангажимент за продължаване на търсене на дипломатичен изход и също готовността си да наложат бърза и координирани икономически последствия в случай, че Русия избере да задълбочи конфликта. Лидерите са дискутирали и начини за защита на Източния фланг на НАТО.

#Джо Байдън #Владимир Путин #САЩ #Украйна #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"