„Булбанк": Българите депозират, избягват ипотеките

„Булбанк": Българите депозират, избягват ипотеките
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

С 0.5% е намалял обемът на ипотечните кредити през второто тримесечие, сравнено с 2011 г., сочат данните от тримесечен анализ на „Уникредит Булбанк".

С 12 %по-богати са българските домакинства, ако се съди по вложенията им в банкови депозити, които се изчисляват на 32 млрд. лева към края на юни, предаде БНР.

Най-много са депозитите на стойност под 1000 лева.

С близо 28 млн. лева са намалели ипотечните кредити от банки за последната година, обяснява икономистът Милен Касабов.

„По-малък апетит има към теглене на кредити за потребление, каквато тенденция наблюдаваме вече доста дълго време. Новото напоследък е, че се наблюдава слабост и в ипотечния пазар, където особено ипотечните кредити към небанкови финансови институции намаляват с доста голяма скорост през последното тримесечие", информира Касабов.

Според анализа на „Уникредит Булбанк" за една година дългът на домакинствата е намалял с почти 1.5 % или с 270 млн. лева. С 15 на сто по-малко са и сключените от домакинствата лизингови договори.

Прогнозата за следващите месеци е да се запази банковият депозит, „който в последно време се възприема като по-сигурен начин за спестяване. По отношение на кредитите нещата са доста по-умерени и хората се опитват да погасяват част от своите задължения", допълва икономистът.

#заеми #икономист #депозити #българи #ипотека #банки #УниКредит #Булбанк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"