33 камиона на българската фирма ПИМК са изгорели в пламнал до остров Корфу ферибот

33 камиона на българската фирма ПИМК са изгорели в пламнал до остров Корфу ферибот
A A+ A++ A

Цели 33 камиона на стойност десетки милиони на пловдивската транспортна фирма ПИМК са изгорели до основи във ферибот, който пламна край Гърция. Огненият ад обхваща кораба „Еврофери Олимпия” рано тази сутрин, докато той пътува от Гърция за Италия.

ПИМК е собственост на бизнесмена Илиян Филипов и негов съдружник. Именно Филипов, който има и мощен строителен бизнес, нашумя в последните дни, след като фенове на Ботев му скочиха заради бавните темпове на дострояване на стадион "Христо Ботев" и нарушени обещания. ПИМК спечели поръчката и с 25 милиона лева с ДДС трябва да се справи със строежа.

Иначе, на борда на ферибота е имало 288 души - 237 пътници и 51 души екипаж. Транспортирани са и най-малко 160 камиона на различни фирми-превозвачи, включително български. Пламъците обхващат ферибота малко след отплаване и капитанът му дава заповед за евакуация в 4,30 часа сутринта. Към този час фериботът се намира близо до гръцкия остров Корфу.

Всички камиони остават на борда и са изпепелени. Шофьорите им обаче са евакуирани и спасени заедно с останалите пътници и екипаж на борда. Според последни данни обаче липсват 11 души, които се издирват и към този момент. Няма съобщения измежду тях да има българи.

Предстои да бъде извършено щателно преброяване на спасените пътници, които са откарани в Корфу. Най-малко един човек от спасените пък е в болница, предават гръцки медии. 

Щетите са огромни. Тепърва ще бъдат оценявани според големината, вида на тировете, както и стоката, която са превозвали. 

Предстои разследване какво е довело до трагедията. Не е ясно колко е останало от кораба след изпепеляващия пожар. По непотвърдена информация огънят е започнал от гаража, т.е. там, където са съхранявани камионите. 

#ферибот #пожар #ПИМК #Илиян Филипов #тирове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"