Заради ковид пандемията: 50% по-малко посетители на културни събития

Заради ковид пандемията: 50% по-малко посетители на културни събития
A A+ A++ A

Пандемията не пощади  научните институти и културните средища. COVID-19 остави отпечатъка си и върху дейността на музеите. Според директора на националния природонаучен музей проф. Павел Стоев културните институции са сред най-пострадалите от пандемията и последвалата я икономическа криза. 

"Отчитаме спад на посещаемостта от 50% за последните две години. Разходите ни се увеличиха драстично, не само през последните месеци, когато имаше ръст в цените на тока и газа, но и преди това покрай пандемичните мерки. Музеите въведоха нова регулация за достъп на посетителите, което е свързано с разходи. Търпим големи загуби", обясни той. 

Проф. Стоев коментира още, че Природонаучният музей се опитва да върне посетителите чрез нови и интересни експозиции, предава НОВА.

"Миналата година открихме експозиция, посветена на замърсяването на океаните и моретата с пластмаса, което е световен проблем. Това е нашият начин да обърнем поглед към екологичните последици от това. Тази експозиция е достъпна и в момента. Подготвяме и изложба "Природен калейдоскоп", която ще бъде открита до месец", каза още директорът. 

На фона на икономическата криза обществото спестява от разходите си за култура, коментира още проф. Павел Стоев. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба ви преди великденските празници