Уникум! Столичанин би рекорда по бързи кредити, взе 24! Накрая тегли заем и от банка

Уникум! Столичанин би рекорда по бързи кредити, взе 24! Накрая тегли заем и от банка
A A+ A++ A

Столичанин от "Слатина" е успял да вземе 24 бързи кредита и за да се справи с изплащането им се наложило да тегли заем от банка срещу ипотека на жилището си, коментира пред "Монитор" кредитният консултант Тихомир Тошев.

По този начин вече е подобрен предишният рекорд по най-голям брой спешни заеми, принадлежал отново на жител на столицата.

По думите на експерта сегашният рекордьор не е човек закъсал за пари, защото е вземал заплата от около два и половина бона.

Прибягвал е към е нови заеми, за да погасява стари, но в един момент дори фирмите за бързи кредити са спрели да му одобряват исканията и той накрая се вслушал в съвета на кредитния консултант да ипотекира жилището си, за да изплати борчовете.

Според Тошев по-често до бързи кредити прибягват хората с по-ниски доходи.

"Основно те са повече в Северозападна България, в Силистренско и в Родопите. Вземат потребителски кредити и бързи за да си допълват недостига на средства за осигуряване на нормалните разходи. Такива кредити трябва да се вземат само за важни неща за домакинството, за ремонт на дома или ново обзавеждане, нов автомобил, а не за да се запълват дупки в бюджета и да харчим повече, отколкото изкарваме, което води до дългосрочни проблеми, защото ще се добавят и разходите и за изплащане на заема. Бързите кредити носят още по-големи проблеми на домакинствата", пояснява консултантът и добавя, че много-по-склонни да вземат бързи кредити са мъжете.

"Те обикновено са по-рисково настроени в посока на задлъжняване, защото имат повече самочувствие, че ще могат лесно да погасяват кредита. При тегленето на бързите кредити младите не са толкова активни. Най-често вземат бързи заеми мъжете на възраст между 30 и 40 години", казва той.

На въпроса дали хората не са принудени да прибягват до бързи кредити, защото, заради ниските им доходи те не могат да бъдат одобрени от банките за заем, Тошев отговаря, че повечето получатели на бързи кредити го правят, защото могат да получат кредита в много кратък срок, например в рамките на само един час.

"При банките това няма как да се случи. Средно един потребителски кредит се отпуска в рамките от 2 до 4 дни, но пък заемите от банка са в пъти по-евтини от бързите", припомня кредитният консултант.

Според нето за голяма част от българите остава пожелателно спестяването на 20% от месечните приходи, голяма част от хората успяват да спестят около 10%, а някои, за съжаление, въобще и не успяват.

#бързи кредити #заем

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"